31 paź 2015

DŁUGA ZIELONA FASOLKA Z DIPEM CZOSNKOWYM

Znakomita, Długa Zielona Fasolka, to Hit w Angli. Gotuje się ją dłużej niż zwykła fasolkę, natomiast smakuje równie dobrze. 
Z dodatkiem sosu czosnkowego--Rewelacyjnie.

 Fasolkę myję, obcinam końcówki.
W osolonej wodzie gotuję ok 20 minut.
Sos robię z 2 łyżek jogurtu naturalnego, 1 Łyżeczki Majonezu,2 ząbków czosnku, 1 łyżeczki kopru.


A TAK FASOLKA WYGLĄDA W ŚRODKU

Francuska Tortilla a'la Pizza

Dziś odkryłam bardzo fajny produkt, a mianowicie Francuską Tortillę.
Po włożeniu do pieca na 2 minuty staje się bardzo chrupiąca.
Tortillę tą przetestowałam z dodatkiem koncentratu pomidorowego, tartego sera oraz suszonej bazyli. 
Tortilla z dodatkiem sosu czosnkowego nabiera wyrazistości.











30 paź 2015

Makaron Ryżowy z Gulaszem Wołowym

Mój ulubiony Gulasz Wołowy bardzo lubię podawać z ryżem czy makaronem.
Dzisiejszy mój wybór padł na makaron ryżowy. Delikatny i Bardzo smaczny. 
Zachęcam do Spróbowania.



PRZEPIS NA GULASZ----KLIK TU 

 Makaron ryżowy przygotowuję według instrukcji na opakowaniu.
SMACZNEGO 

GULASZ WOŁOWY - BAZA

Znakomity Gulasz z Mięsa Wołowego często gości u mnie na stole. Często podaję go do tzw "chleba" ale również do ryżu czy różnego rodzaju makaronu.
Gulasz jest bardzo prosty w przygotowaniu, niestety trzeba go trochę dusić bo mięso wołowe z natury jest twarde.Do tej wersji gulaszu dodałam kupnych warzyw chińskich.
Mam nadzieję, że znajdzie On swoich Zwolenników. U mnie w domu już ich ma dawno:)






                                  SKŁADNIKI:

500 gram Mięsa Wołowego
250 gram Mieszanki Warzywnej Chińskiej ( Pędy fasoli, Marchewka,Papryka i Cebula Czerwona)
1 Litr Wody
3 Łyżki koncentratu Pomidorowego
Pieprz, Sól, Czosnek, Koper Suszony
Oliwa z Oliwek

MARYNATA DO MIĘSA:


3 Łyżki Sosu Sojowego Ciemnego
1 Łyżka Sosy Sojowego Chilli
3 Łyżki Sosu Słodko-Kwaśnego 
2 ząbki czosnku(drobno posiekane)
Przyprawy: pół łyżeczki pieprzy, czosnku, kopru oraz 1 łyżeczka wegety


 SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

 Mięso myję, tnę w kostkę. 


 W osobym naczyniu z podanych produktów robię marynatę do mięsa.

Marynatę dodaję do mięsa. Mieszam. Wstawiam do lodówki na ok 1 godzinę.

 
Do rozgrzanego rondelka o grubym dnie wlewam odrobinę ( ok 1/2 łyżeczki) oleju rzepakowaego. Wrzucam Mięso. Snażę na małym ogniu ok 5 minut. 
Do usmażonego Mięsa wlewam zimną wodę. Duszę ok 20-25 min aż mięso będzie miękkkie.
Duszę na małym ogniu.
Do mięsa dodaję Koncentrat Pomidorowy. 
Duszę kolejne 10 minut.
Dodaję Mieszankę Chińską. 


Duszę jeszcze ok 3-4 minut.
Warzywa muszą być chrupiące. 
Na koniec dodaję przyprawy.
Jeśliby Woda-Sos za bardzo się zredukował proponuję dodać z czajnika przegotowanej wody.

SAŁATKA Z WĘDZONEJ MAKRELI W PRZYPRAWACH

Znakomita, szybka o nie bywałym smaku sałatka z  filetów z wędzonej makreli w przyprawach. Sałatka ta jest idealna na przyjęcia w dużym i małym gronie oraz na codzień. Ja osobiście uwielbiam sałatki z rybą, są lekkie i sycące. 
Mam nadzieję że taka propozycja sałatki nie tylko mi przypadnie do gustu:)
SMACZNEGO :)




 SKŁADNIKI:

SOS:




 Makrela:
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 

Makrelę delikatnie kroję w kostkę, sprawdzam czy nie ma ości.
Warzywa kroję w kostkę.
Kukurydzę odcedzam i przekładam do miski.
Ser trę na tarce o grubych oczkach.
Jajka gotuję na twardo, kroję w kostkę.
Na koniec łącze ze sobą składniki sosu.
Dodaję przyprawy według uznania. 
Wszystko ze sobą mieszam.
 

25 paź 2015

Zielone Spaghetti z gulaszem mielonym-wołowym

25.10.2015 Dziś Dzień Makaronu, z tej racji postanowiłam zrobić danie na bazie właśnie tego specjału. Makaron towarzyszy nam od bardzo dawna. Teraz na rynku są różne rodzaje makaronu. 
Dziś w mojej kuchni zagościł Zielony Makaron Spaghetti. Zielony ponieważ jest z dodatkiem szpinaku. Smacznego:)





 SKŁADNIKI:
  • 500 g długiego Zielonego Spaghetti
  • 300 g mięsa mielonego wołowego
  • 20 dag sera żółtego
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • słoik ok 350 ml zmiksowanych pomidorków
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • Przyprawy:sól,pieprz,czosnek granulowany,słodka papryka,
  • suszony koperek 
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • 0.5 l wody
 SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
 1. Mięso Mielone Wkładam do Miski  następnie dodaję przyprawy.

2. Wszystko ze sobą mieszam. 
3. W garnku o grubym dnie rozgrzewam oliwę.
4. Cebulę kroję . 
5. Czosnek kroję w kostkę. 

6. Na rozgrzaną oliwę wykładam cebulę i czosnek smażę ok 2 minut. 
7. Dodaję mięso. 
8.Całość smażę ok 5 minut, aż mięso będzie złotawe.
9. Do odobnej miseczki wlewam 500 ml wody, wkładam koncentrat pomidorowy, przyprawy oraz słoik z przecierem pomidorowym.
10. Całość mieszam ze sobą i wylewam na mięso. 
11.Duszę ok 10 min aż sos stanie się gęstszy.
12. Między czasie przygotowuję makaron. 
13. Makaron wyjmuję z opakowania. 

15.Zagotowuję wodę i solę szczyptą soli. 
16. Wrzucam makaron i gotuję ok 5-6 minut żeby był nie za miękki. 
17. Makaron wykładam na  durszlak, polewam zimną wodą. 
18. Ser żółty trę na tarce o grubych oczkach.

19. Na makaron wylewam gulasz, a na górę posypuję tartym serem. 
SMACZNEGO :)

Światowy Dzień Makaronu 2015

20 paź 2015

Tarta z Karmelizowaną Cebulą i Suszonymi Pomidorami

Uwielbiam robić tarty. Nie tylko świetnie smakują ale również są szybkie do przygotowania. Moi przyjaciele oraz mąż uwielbiają wszystkie wersje tarty. Tym razem proponuję tartę na kruchym spodzie z karmelizowaną cebulką, suszonymi pomidorami w zalewie z kaparami oraz mozzarellą. 



TARTA Z KARMELIZOWANĄ CEBULĄ I SUSZONYMI POMIDORKAMI

Składniki na Ciasto( 2 szt)
  • 3 Szklanki Mąki 
  • 2 jajka
  • 4 łyżki zimnej wody
  • 200 g zimnego masła
  • 2 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka bazyli
  • 1/2 łyżeczki soli
 Składniki na Farsz (2 szt)
  •  3 Cebule
  • 2 Pomidory
  • 10 pomidorków suszonych z oliwy
  • łyżeczka kaparów
  • 2 Kule sera Mozzarella
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki bazyli i majeranku 
  • oliwa z oliwek
Dodatkowo:
  • Świeże liście szpinaku
  • Domowy sos czosnkowy  



Sposób Wykonania:

1. Wszystkie Składniki Ciasta Łączymy ze Sobą. 

2. Z ciasta formujemy dwie kule. 

3. Kule oklejam folią spożywczą, a następnie wkładam do lodówki na 30 minut.

4. Suszone Pomidorki kroję. 

5. Ser kroję w Plastry.

6. Cebulę kroję w plastry a następnie w garnku ją smażę ale tylko ok 3 minut do miękkości. 


7.Następnie do smażącej się cebuli dodaję 1 łyżeczkę cukru i smażę aż cebula się skarmelizuje ok 3 minut. 
8. Pomidory kroję w ćwiartki.

9. Do smażącej się cebuli dodaję pokrojone w ćwiartki świeże pomidory. 
10. Po upływie 30 min wyciągam z lodówki ciasto, rozwałkowuje je, przekładam do dwóch form a następnie nakłuwam widelcem.

11. Ciasto wkładam do rozgrzanego piekarnika na 210 stopni i piekę ok 15 min góra-dół.
12. Po upływie 15 minut, wyciągam ciasto z piekarnika.
13. Gotowy spód smaruję koncentratem pomidorowym i sypę majerankiem i bazylią.

14. Na tartę kładę skarmelizowaną cebulę wraz z pomidorkami, pomidorki suszone, kapary.


15.Na koniec dodaję plastry mozzarelli. 

16. Tartę piekę kolejne 10 minut w 180 stopniach, góra- dół. 

SMACZNEGO
Wegetariański obiad V

19 paź 2015

Kurczakowy gulasz

Gulasz z drobiu jest świetną alternatywą na szybki obiad. Dziś proponuję gulasz z fileta z kurczaka z dodatkiem tartej marchewki oraz sosu sojowego ciemnego. 
Przepis ten jest bardzo łatwy w wykonaniu.


KURCZAKOWY GULASZ 


 Składniki:
  •  1/2 kg fileta z kurczaka ( bez skóry)
  • 3 cebule
  • 1 marchewka
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 0.5 l wody
  • 3 łyżki suszonej papryki czerwonej łagodnej
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majeranku
  • 2 łyżki bazyli
  • 1 łyżeczka soli
  • 1łyżka pieprzu 
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
Sposób Wykonania:


1.Mięso Kroję w kostkę



2. Przyprawiam.

3. Cebulę kroję w plastry i półplastry.

4. Cebulę przysmażam wraz z drobno pokrojonym czosnkiem  na patelni z dodatkiem oliwy.




5. Cebulę trę na grubych oczkach. 


6. Do cebuli dodaję mięso i smażę ok 5-6 minut.

7. Do mięsa i cebuli dodaję marchewkę. 


8. Do garnka wlewam wodę i wrzucam przyprawy wraz z koncentratem. Całość duszę ok 20 minut na małym ogniu. 

9. Pod koniec duszenia dodaję sos sojowy. 


10. Gulasz tym razem podałam do obiadu wraz z maszą jęczmienną. 


SMACZNEGO 

18 paź 2015

Prosta Surówka z Marchewki

Bardzo szybka i prosta surówka z tartej marchewki idealnie pasuje do drugiego dania. Jest lekka i smaczna. 


PROSTA SURÓWKA Z MARCHEWKI 

Składniki:
  •  2 Marchewki
  • pół pora
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego 0%
  • 1 łyżka majonezu Kieleckiego
 Sposób Przygotowania:
  • Pora myję, obieram i drobno kroję.


  • Marchewki obieram a następnie trę na tarce o grubych oczkach. Dodaję do pora.

  •  Dodaję jogurt oraz majonez a następnie przyprawy. Całość mieszam ze sobą. 

DRUKUJ PRZEPIS

Print Friendly and PDF