SKŁADNIKI:
- 2 filety z kurczaka pojedyncze
- 2 cebule czerwone
- 500 ml przecier pomidorowy
- 300 ml mleka kokosowego
- przyprawy:
- 3 łyżki przyprawy gyros albo kebab
- Sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka wegety
- 2 łyżki mąki pszennej
- Olej do smażenia
- Dodatkowo-2 woreczki kaszy owsianej
Filet z kurczaka myję i kroję w kostkę. Mięso przyprawiam pieprzem, wegetą oraz przyprawą do kebaba. Następnie obtaczam lekko w mące. Na patelnię rozgrzewam olej.
Mięso smażę na rumiano z obu stron. Międzyczasie cebulę obieram i kroję w kostkę dodaję do mięsa. Smażę aż cebulka będzie rumiana.
Następnie wlewam mleko kokosowe i przecier pomidorowy. Zmniejszam ogień i duszę ok 15 min aż sos zrobi się gęsty. Podaję z kaszą owsianą.
3 komentarze:
Wygląda fajnie. Ja zastępuje gotowe mieszanki przypraw zawsze swoimi, wtedy wiem co jest w moim daniu :) Zapraszam też do mnie na bloga, m.in na sałatkę z duszoną rzodkiewką
Bardzo ciekawy przepis :) Oryginalne połączenie pomidorów i mleka kokosowego :)
Dziękuję : Na prawdę wychodzi pyszny kurczak . J niestety mieszkając w Angli nie mam jak pozwolić sobie na mieszanke własnych ziół czy przypraw. W Polsce mając swój ogródek chętnie po nie sięgam. Do swoich dań używam sprawdzonych przyprawa głównie bez konserwantów i barwników :) Pozdrawiam i Zapraszam częściej :)
Prześlij komentarz