10 paź 2018

KRUCHE PIEROŻKI BBQ Z KURCZAKIEM


Witam Was Serdecznie i zapraszam na pyszne , kruche pierogi z kurczakiem , papryką w sosie BBQ. Robi się je szybko, smakują wyśmienicie. Idealne na szybką przekąskę na imprezę czy rodzinne spotkanie. 

Zapraszam do polubienia mojej strony na FB https://www.facebook.com/gotowaniepatki/ oraz śledzenia na Instagramie https://www.instagram.com/gotowaniepatki/ ,oraz odwiedzenia mojego Bloga -- https://gotowaniepatki.blogspot.com/ będzie mi bardzo miło
SKŁADNIKI:

 

  • 370 g gotowego ciasta kruchego
  • 2 filety z kurczaka
  • Papryka zielona i czerwona
  • 1 cebula
  • 2 łyżki świeżej bazylii
  • Pieprz i sól
  • 1 łyżka papryki czerwonej słodkiej
  • 1 łyżka papryki czerwonej ostrej
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • Olej rzepakowy do smażenia
  • 4 łyżki ketchupu pikantnego
  • 4 łyżki sosu bbq
  • 15 dag sera żółtego tartego
  • 1 jajka
PRZYGOTOWANIE: 
 
Filety z kurczaka mielę w maszynce do mięsa lub malakserze. Papryki myję i kroję w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, dodaję mięso. Doprawiam smażę na rumiano. Dodaję paprykę. Całość mieszam. Cebulę obieram, kroję w kostkę dodaję do mięsa. Na koniec dodaję świeża bazylię. Farsz przekładam do miski, dodaję ketchup i sos bbq. Mieszam dodaję ser żółty tarty. Z ciasta kruchego wykrajam kółka. Za pomocą łyżki nakładam farsz na środek i zaklejam jak pierożki.

Każdy pierożek układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pierogi smaruję mlekiem.

Piekę ok 30 min w 180 stopniach.

Podaję z ulubionym sosem.

Brak komentarzy:

DRUKUJ PRZEPIS

Print Friendly and PDF