27 lis 2019

Pulpety w sosie pomidorowym z pieczarkami

Witam Was;) 🍂🍂🍂🍂🍂🍂🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞
 Dziś zapraszam Was na pyszny i szybki obiad dla każdego: Pulpety z indyka w sosie pomidorowym ,podane z ulubioną kaszą i surówką ;) 
🥣🥣🥣🥣🥣🥣🥣🥣🥣🥣🥣🥣🥣
Wszystie przyprawy znajdziecie na stronie Skworcu SKWORCU Zapraszam

 Będzie mi ogromnie miło jeśli polubisz moją stronę na FB gotowanie patki 🤗🤗 Gotowanie Patki

Składniki na ok 20 pulpitów wielkości orzecha włoskiego:
 Pulpety :

 500 g mięsa mielonego ja użyłam z indyka
 1 jajko
 2 łyżki przyprawy do mięsa mielonego Skworcu
 1 łyżka czosnku grys Skworcu 
Sól i pieprz do smaku
 1 łyżka cebuli suszonej Skworcu
 4 łyżki płatków owsianych Skworcu
 1 duża marchewka

Sos:
5 pieczarek
 500 ml przecieru pomidorowego
 3 łyżki warzyw suszonych Skworcu
 Sól i pieprz do smaku
 2 łyżki natki pietruszki drobno posiekanej

 Dodatkowo:
1 łyżka oleju rzepakowego do smażenia
 3 łyżki mąki ja dałam razową

 Przygotowanie :

 Marchew obieram i trę na grubych oczkach. Dodaję mięso i pozostałe składniki. Dokładnie łącze ze sobą. Formuję pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Pulpety obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewam łyżkę oleju . Smażę pulpety na rumiano ok 2 -3 minut. Do dużego garnka wlewam ok 2 szklanki wody . Dodaję przyprawy . Gotuję .

 Pieczarki myję i kroję w kostkę . Dodaję do bulionu. Zmniejszamy ogień dodaję pulpeciki. Gotuję ok 15 minut. Dodaję przecier i gotuję jeszcze ok 5 minut . Posypuję natką pietruszki .

 Podaję z ulubioną kaszą u surówką. Jeśli lubimy gęste sosy mozemy zagęścić sos 2 łyżkami mąki . Dolewamy ok 1/2 szklanki ciepłego bulionu ,dodajemy mąkę,mieszamy dokładnie (Tak by nie było grudek) wlewamy do garnka. (Najlepiej zrobić to odrazu przed wlaniem przecieru) . Smacznego

DRUKUJ PRZEPIS

Print Friendly and PDF