26 maj 2017

KAKAOWE NALEŚNIKI



SKŁADNIKI:

Ciasto


5 łyżek kakao
2, 5 szklanki mąki
2 szklanki mleka
1 szklanka wody gazowanej
3 łyżki cukru
2 jajka
Szczypta soli

Dodatkowo


Dowolny dżem
Olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:

 Do wysokiej miski dodaję wszystkie składniki. Za pomocą miksera dokładnie łącze ze sobą składniki.

Na patelni rozgrzewam kilka kropel oleju. Za pomocą łyżki wazowej wylewam porcję ciasta.

Smażę po obu stronach na rumiano. Faszeruję ulubionym dżemem lub powidłami.

Podaję do kawy lub herbaty. Polecam każdemu.

1 komentarz:

Patryk, żywienie zbiorowe - gastronomia & psychologia pisze...

Jestem miłośnikiem naleśników, szczególnie na słodko. Często robię naleśniki tradycyjne na bazie samego mleka (bardzo mi takie smakują), a nieraz na bazie wody lub kefiru. Także lubię kakaowe naleśniki, ale podane z serkiem śmietankowym lub homogenizowanym. Nie miej jednak naleśniki na tym zdjęciu wyglądają bardzo smakowicie. Nabrałem ochoty na naleśniki ;)

Pozdrawiam serdecznie,
Patryk

DRUKUJ PRZEPIS

Print Friendly and PDF