30 paź 2015

GULASZ WOŁOWY - BAZA

Znakomity Gulasz z Mięsa Wołowego często gości u mnie na stole. Często podaję go do tzw "chleba" ale również do ryżu czy różnego rodzaju makaronu.
Gulasz jest bardzo prosty w przygotowaniu, niestety trzeba go trochę dusić bo mięso wołowe z natury jest twarde.Do tej wersji gulaszu dodałam kupnych warzyw chińskich.
Mam nadzieję, że znajdzie On swoich Zwolenników. U mnie w domu już ich ma dawno:)






                                  SKŁADNIKI:

500 gram Mięsa Wołowego
250 gram Mieszanki Warzywnej Chińskiej ( Pędy fasoli, Marchewka,Papryka i Cebula Czerwona)
1 Litr Wody
3 Łyżki koncentratu Pomidorowego
Pieprz, Sól, Czosnek, Koper Suszony
Oliwa z Oliwek

MARYNATA DO MIĘSA:


3 Łyżki Sosu Sojowego Ciemnego
1 Łyżka Sosy Sojowego Chilli
3 Łyżki Sosu Słodko-Kwaśnego 
2 ząbki czosnku(drobno posiekane)
Przyprawy: pół łyżeczki pieprzy, czosnku, kopru oraz 1 łyżeczka wegety


 SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

 Mięso myję, tnę w kostkę. 


 W osobym naczyniu z podanych produktów robię marynatę do mięsa.

Marynatę dodaję do mięsa. Mieszam. Wstawiam do lodówki na ok 1 godzinę.

 
Do rozgrzanego rondelka o grubym dnie wlewam odrobinę ( ok 1/2 łyżeczki) oleju rzepakowaego. Wrzucam Mięso. Snażę na małym ogniu ok 5 minut. 
Do usmażonego Mięsa wlewam zimną wodę. Duszę ok 20-25 min aż mięso będzie miękkkie.
Duszę na małym ogniu.
Do mięsa dodaję Koncentrat Pomidorowy. 
Duszę kolejne 10 minut.
Dodaję Mieszankę Chińską. 


Duszę jeszcze ok 3-4 minut.
Warzywa muszą być chrupiące. 
Na koniec dodaję przyprawy.
Jeśliby Woda-Sos za bardzo się zredukował proponuję dodać z czajnika przegotowanej wody.

Brak komentarzy:

Printfriendly

Print Friendly and PDF