1 lut 2016

Ruskie Pierogi z Boczkiem

Pierwszy raz robiłam pierogi. Wybrałam na ten cel Pierogi Ruskie:) Co lepiej nigdy ich nie lubiłam...wręcz nie cierpiałam :) a tu taka zmiana. Udało mi się i wyszły nie skromnie mówiąc pysze. Z podanej ilości składników wyszło mi 40 szt.Ja podwoiłam składniki.
Ciasto jest bardzo elastyczne i można je bardzo cienko rozwałkować. Jestem zadowolona. Polecam :) SMACZNEGO 




SKŁADNIKI:

CIASTO:
  •  3 Szklanki Mąki 
  • 1 Szklanka Wody Gorącej 
  • 1Łyżeczka Soli 
FARSZ:
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 1/2 kg Sera białego półtłustego 
  • 6 plastrów boczku surowego
  • 3 Cebule
  • Sól, Pieprz
  • Olej 
DODATKOWO:
  • 2 Cebule
  • 3 Plastry Boczku Surowego
  • Olej 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
FARSZ:
  •  Ziemniaki obieram i gotuję w osolonej wodzie do miękkości. Studzę. Następnie dokładnie ubijam widelcem na jednolitą masę. 
  •  Ser biały dodaję do ubitych ziemniaków, również rozbijam widelcem na jednolitą masę.
  • Boczek kroję w kostkę, smażę na oleju. 
  • Cebulkę kroję bardzo drobno i smażę na oleju. 
  • Cebulkę łączę z boczkiem i dalej smażę by się ze sobą połączyły a boczek był chrupiący. Zostawiam 1/3 do polania pierogów.
  • Wszystkie składniki farszu ze sobą łączę. 
  • Dodaję pieprz i sól. Sprawdzam smak. Ja lubię pikantne więc nie oszczędzałam z pieprzem. 


                                                CIASTO:
  •  Mąkę wsypuję do wysokiej Miski
  • Dodaję gorącą wodę
  • Następnie dodaję sól, ugniatam. 
  • Formuję kulę
  • Kulę dzielę na 3 części  
  • Dokładnie rozwałkowuję 
  • Następnie wycinam krążki. 
  • Na środek łyżką kładę kulkę farszu, zlepiam dokładnie.
  • Na gotującą , osoloną wodę wrzucam pierogi po 10-12 szt dodaję łyżkę oleju by pierogi się nie zlepiały podczas gotowania. 
  • Od chwili wypłynięcia pierogów, gotuję je 2-3 minuty. 
  • Pierożki kładę na talerz i polewam tłuszczem z boczkiem i cebulką by się nie sklejały jak ostygną. 
SMACZNEGO  









Brak komentarzy:

Printfriendly

Print Friendly and PDF