Pierwszy raz robiłam pierogi. Wybrałam na ten cel Pierogi Ruskie:) Co lepiej nigdy ich nie lubiłam...wręcz nie cierpiałam :) a tu taka zmiana. Udało mi się i wyszły nie skromnie mówiąc pysze. Z podanej ilości składników wyszło mi 40 szt.Ja podwoiłam składniki.
Ciasto jest bardzo elastyczne i można je bardzo cienko rozwałkować. Jestem zadowolona. Polecam :) SMACZNEGO
SKŁADNIKI:
CIASTO:
- 3 Szklanki Mąki
- 1 Szklanka Wody Gorącej
- 1Łyżeczka Soli
FARSZ:
- 1/2 kg ziemniaków
- 1/2 kg Sera białego półtłustego
- 6 plastrów boczku surowego
- 3 Cebule
- Sól, Pieprz
- Olej
- 2 Cebule
- 3 Plastry Boczku Surowego
- Olej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
FARSZ:
- Ziemniaki obieram i gotuję w osolonej wodzie do miękkości. Studzę. Następnie dokładnie ubijam widelcem na jednolitą masę.
- Ser biały dodaję do ubitych ziemniaków, również rozbijam widelcem na jednolitą masę.
- Boczek kroję w kostkę, smażę na oleju.
- Cebulkę kroję bardzo drobno i smażę na oleju.
- Cebulkę łączę z boczkiem i dalej smażę by się ze sobą połączyły a boczek był chrupiący. Zostawiam 1/3 do polania pierogów.
- Wszystkie składniki farszu ze sobą łączę.
- Dodaję pieprz i sól. Sprawdzam smak. Ja lubię pikantne więc nie oszczędzałam z pieprzem.
CIASTO:
- Mąkę wsypuję do wysokiej Miski
- Dodaję gorącą wodę
- Następnie dodaję sól, ugniatam.
- Formuję kulę
- Kulę dzielę na 3 części
- Dokładnie rozwałkowuję
- Następnie wycinam krążki.
- Na środek łyżką kładę kulkę farszu, zlepiam dokładnie.
- Na gotującą , osoloną wodę wrzucam pierogi po 10-12 szt dodaję łyżkę oleju by pierogi się nie zlepiały podczas gotowania.
- Od chwili wypłynięcia pierogów, gotuję je 2-3 minuty.
- Pierożki kładę na talerz i polewam tłuszczem z boczkiem i cebulką by się nie sklejały jak ostygną.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz