Mimo, że Święta Wielkanocne już za Nami ja wracam do znakomitych maślanych, kruchych ciasteczek. Ciasteczka idealne dla małych i dużych. Polecam. Smacznego :)
SKŁADNIKI:
- 200 gram miękkiego masła
- 150 gram cukru ja dałam brązowego
- 2 jajka
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub śmietankowego
- 500 gram mąki pszennej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- szczypta soli
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Masło wyjmuje kilka godzin przed pichceniem. Masło ucieram z cukrem na
puszystą masę. Stopniowo dodać jajka oraz ekstrakt i ubijać. Na koniec
dodać mąkę całość wyrabiać. Ciasto włożyć do lodówki na min 30 min.
Następnie rozwałkować ja wałkuje tak ok 0.5 cm .
Wykrawam za pomocą foremek kształty. Na pergamin wykładam ciasteczka. Piekę w rozgrzanym piekarniku 15 min góra-dól w 160 stopniach. Po wystygnięciu dowolnie dekoruję.
Wykrawam za pomocą foremek kształty. Na pergamin wykładam ciasteczka. Piekę w rozgrzanym piekarniku 15 min góra-dól w 160 stopniach. Po wystygnięciu dowolnie dekoruję.
3 komentarze:
Wyjątkowo urocze jajeczka :)
chętnie bym zjadła kilka takich ciasteczek :) wyglądają pysznie :)
bardzo dziękuję zachęcam do wypróbowania przepisu :)
Prześlij komentarz