Podstawą wielu zup,sosów jest bulion.Dziś przedstawię Wam Mój sposób na dobry bulion warzywny.
SKŁADNIKI:
2.5 litry zimnej wody
2 Obrane Marchewki
3-4 Łodygi Selera Naciowego ( z natką)
3 Liście Laurowe
4-5 ziaren Ziela Angielskiego
Po 1 łyżeczce: papryki słodkiej,czosnku,
Po 1 łyżce: pieprzu czarnego,soli lub 2 Łyżki vegety naturalnej.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
Wodę wraz ze wszystkimi składniki gotuję aż do miękkości warzyw-ok 20 min.
Następnie wszytsko przecedzam.
Zostaje nam piękny- lekko pomarańczowy kolor bulionu.
Oczywiście to mój przepis na podstawowy bulion. Można według uznania dodać np pietruszkę również bardzo fajny smak czy pora. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz