SKŁADNIKI:
KRUSZONKA
3 łyżki mąki
3 łyżki cukru
3 łyżki masła
DODATKOWO:
500 g jagód
CIASTO:
50 g drożdży
3/4 szklanki ciepłego mleka
2,i 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru białego
1/2 szklanki oleju rzepakowego
3 duże jajka najlepiej L
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
Do dużej misy wkładam cukier, drożdże oraz ciepłe mleko. W osobnej
miseczce wbijam jajka i je rozbijam. Następnie jajka wlewam do miski z
drożdżami. Następnie dodaję mąkę oraz olej. Całość nie mieszając
oozostawiam w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką lub ręcznikiem
papierowym na ok 2.5-3 godzin.
Po upływie tego czasu za pomocą drewnianej łyżki całość mieszam na jednolitą masę.
Ciasto przelewam do dużej tortownicy. Jagody myję i wsypuję na ciasto.
Owoce lekko dociskam. Składniki kruszonki dokładnie łącze ze sobą.
Ciasto posypuję kruszonką. Do rozgrzanego piekarnika na 170 stopni
wkładam ciasto.
Piekę nie dłużej niż 50 min góra-dół. Kiedy ciasto się upiecze,pozostawiam w piekarniku do ostygnięcia.
Na wierzch posypuję cukrem z młynka z wanilią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz