15 wrz 2016

CIASTO DROŻDŻOWE Z JAGODAMI I KRUSZONKĄ


SKŁADNIKI:

 

KRUSZONKA

3 łyżki mąki

3 łyżki cukru

3 łyżki masła

DODATKOWO:

500 g jagód


CIASTO:


50 g drożdży

3/4 szklanki ciepłego mleka

2,i 1/2 szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki cukru białego

1/2 szklanki oleju rzepakowego

3 duże jajka najlepiej L

 

 SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :

Do dużej misy wkładam cukier, drożdże oraz ciepłe mleko. W osobnej miseczce wbijam jajka i je rozbijam. Następnie jajka wlewam do miski z drożdżami. Następnie dodaję mąkę oraz olej. Całość nie mieszając oozostawiam w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką lub ręcznikiem papierowym na ok 2.5-3 godzin.

Po upływie tego czasu za pomocą drewnianej łyżki całość mieszam na jednolitą masę.

Ciasto przelewam do dużej tortownicy. Jagody myję i wsypuję na ciasto. Owoce lekko dociskam. Składniki kruszonki dokładnie łącze ze sobą. Ciasto posypuję kruszonką. Do rozgrzanego piekarnika na 170 stopni wkładam ciasto.

Piekę nie dłużej niż 50 min góra-dół. Kiedy ciasto się upiecze,pozostawiam w piekarniku do ostygnięcia.

Na wierzch posypuję cukrem z młynka z wanilią. 



Brak komentarzy:

DRUKUJ PRZEPIS

Print Friendly and PDF