SKŁADNIKI:
5 kg gruszek
0,5 kg cukru
1 laska wanili
1 opakowanie cynamonu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Gruszki obieram. Następnie kroję w małe części, najlepiej żeby była to kostka.
Do garnka o grubym dnie wrzucam owoce a następnie cukier. Duszę tak
długo by owoce zmiękły i puściły sok. Oczywiście na małym ogniu. Za
pomocą łyżki drewnianej dodatkowo jeszcze ugniatam te owoce i mieszam by
nie przywarły do garnka.
Kiedy sok zacznie odparowywać dodaję cynamon i wanilię.
Do wyparzonych wcześniej słoiczków wkładam gorący mus. Mocno zakręcam słoiki.
Odwracam do góry dnem. Dla bezpieczeństwa również pasteryzuje w garnku z wodą.
Zostawiam słoiki do góry dnem do wystygnięcia.
2 komentarze:
Idealny mus na zimę do słoików
Ja również robię do słoików na zimę :)
Prześlij komentarz