25 paź 2016

MUS GRUSZKOWY


SKŁADNIKI:

5 kg gruszek

0,5 kg cukru

1 laska wanili

1 opakowanie cynamonu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

 

 Gruszki obieram. Następnie kroję w małe części, najlepiej żeby była to kostka.

Do garnka o grubym dnie wrzucam owoce a następnie cukier. Duszę tak długo by owoce zmiękły i puściły sok. Oczywiście na małym ogniu. Za pomocą łyżki drewnianej dodatkowo jeszcze ugniatam te owoce i mieszam by nie przywarły do garnka.

Kiedy sok zacznie odparowywać dodaję cynamon i wanilię.

Do wyparzonych wcześniej słoiczków wkładam gorący mus. Mocno zakręcam słoiki.

Odwracam do góry dnem. Dla bezpieczeństwa również pasteryzuje w garnku z wodą.

Zostawiam słoiki do góry dnem do wystygnięcia.

2 komentarze:

Ciasteczkowa mycha pisze...

Idealny mus na zimę do słoików

patkauk87 pisze...

Ja również robię do słoików na zimę :)

DRUKUJ PRZEPIS

Print Friendly and PDF