SKŁADNIKI:
- 400 g mięsa wołowego ja dałam gulaszowe
- 200 g chińskiej mieszanki warzywnej
- 3 szalotki
- 2-3 łyżki mąki
- olej do smażenia
- 2-3 łyżki masła do smażenia warzyw
- przyprawy:sól,pieprz,chilli,bazylia,pietruszka suszona
- 400 ml przecieru pomidorowego
Mięso wołowe myję, kroję w kostkę i obtaczam w mące. Na rozgrzaną patelnię wylewam olej. Następnie dodaję mięso. Smażę na rumiano, dodaję przyprawy po upływie ok 2 min dodaję szklankę wody.
Duszę ok 20-30 min. Dodaję mieszankę warzyw chińską. Szalotkę kroję w drobną kostkę.
Mięso z patelni przekładam do garnka. Na tej samej patelni roztapiam masło następnie dodaję cebulę oraz warzywa. Smażę ok 5 min. Następnie całość przekładam do dużego garnka. Dolewam ok 1 szklanki wody. Duszę całość na małym ogniu aż mięso będzie miękkawe.
Dodaję przecier pomidorowy i doprawiam w razie potrzeby. Podaję z ryżem,kaszą lub tradycyjnie do chleba. Smacznego.
2 komentarze:
Idealny na jesienny i zimowy obiad. Na pewno zrobie mojej rodzinie :))
Pyszne ja robiłam coś podobnego ale nie na warzywach chińskich dlatego i ja tą wersję muszę zrobić.
Prześlij komentarz