3 lis 2016

PULLED PORK BBQ NA DOMOWYCH FRYTKACH

Pulled Pork to bardzo popularne mięso w Uk. Często podawane do kanapek, frytek czy bułek. Dziś przedstawie go w mojej wersji z domowymi frytkami i jarmużem. Zapraszam. 


Mięso pulled pork

  • 1 kg łopatki lub karkówki
  • Sos BBQ
  • Sól i pieprz

Frytki

  • 8 ziemniaków
  • Przyprawa do ziemniaków
  • 1/3 łyżeczki soli, pieprzu, chilli

Dodatkowo

  • Jarmuż myty i drobno siekany
PRZYGOTOWANIE:

 Pulled Pork w sosie BBQ na frytkach Na początku biorę się za przygotowanie mięsa.

Kawałek łopatki doprawiam solą i pieprzem następnie wkładam do woreczka do pieczenia i wkładam do piekarnika. Nastawiam piekarnik na 180 stopni i piekę ok 1 godziny a następnie zmniekszam do 140 stopni i dalej piekę ok 2 godz. Pod koniec ok 40 min zwiększam temperaturę na ok 180 stopni.

Międzyczasie przygotowuję frytki.

Ziemniaki obieram, myję i kroję w grubsze słupki. Na blachę rozkładam papier do pieczenia a następnie układam frytki. Posypuję przyprawami i wkładam do piekarnika., do mięsa kiedy już będzie prawie gotowy, na ok 180 stopni 40min. Ja frytek nie polewam olejem ale oczywiscie mozna to zrobić.

Po wyjęciu mięsa, jeszcze ciepłe mięso za pomocą widelca rwę na włókna.

Polewam sosem BBQ i mieszam dokładnie.


Brak komentarzy:

DRUKUJ PRZEPIS

Print Friendly and PDF