SKŁADNIKI:
ciasto
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 opakowania drożdży
- szczypta cukru
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 1/2 szklanki wody gazowanej
- sól i pieprz
farsz
- 1 filet z kurczaka podwójny
- szczypiorek
- natka pietruszki
- 15 gad sera żółtego tartego
- sól i pieprz
- do mięsa:sól , pieprz, papryka, czosnek granulowany
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- olej do smażenia
dodatkowo
- 50 m mleka
- suszona bazylii
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Składniki ciasta łączę ze sobą. Wyrabiam. Odstawiam do lodówki na ok 30 min.
W tym czasie robię farsz. Kurczaka myję i kroję w kostkę. Doprawiam. Smażę na rozgrzanym oleju aż mięso będzie rumiane.
Szczypiorek oraz natkę pietruszki myję i drobno kroję. Ogórki konserwowe drobno kroję.
Składniki farszu łączę ze sobą dodaję koncentrat pomidorowy oraz ser żółty, doprawiam do smaku.
Ciasto wałkuję na grubość ok 5 mm. Za pomocą szklanki lub foremki wycinam krążki o średnicy ok 8 cm (mogą być mniejsze).
Następnie na krążek nakładam farsz ok 1 1/2 łyżeczki. Przykrywam kolejnym krążkiem a następnie dokładnie zagniatam boki.
Każdą bułeczkę smaruję jajkiem i posypuję np suszoną bazylią czy majerankiem. Bułeczki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekę ok 30 min w 180 stopniach góra- dół aż będą rumiane. Podaję do czerwonego barszczu. Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz