W ten Mikołajkowy, śnieżny wieczór chcę Wam zaproponować przepyszną zapiekankę z kurczaka i kaszy orkiszowej. Dzięki znakomitym przyprawą EVITA, zapiekanka ta ma wyrazisty i niepowtarzalny smak.
Przyprawy, które użyłam oraz wiele innych, możecie kupić w sklepie www.smakorientu.com . Zapraszam i Polecam :)
SKŁADNIKI: dla 2 osób
Zapiekanka:
1 Woreczek kaszy orkiszowej
1 Filet z kurczaka
10 Pieczarek
1/2 Por
1 Czerwona papryka
przyprawy:
2 Łyżki EVITA Shoarma Biała
2 Łyżki EVITA Sól Cebulowa
1 Łyżka EVITA Kozieradka
1 Łyżka EVITA Pieprz Seczuański Mielony
Olej do smażenia
Sos:
50g Masła
100g Mąki
200 ml Mleka
15 dag Sera żółtego tartego
Przyprawy:
1 Łyżka EVITA Pieprz Seczuański Mielony
1 Łyżka EVITA Sól Cebulowa
1 Łyżka EVITA Estragon
1 Łyżka EVITA Czosnek Niedźwiedzi
Dodatkowo:
1 Łyżka EVITA Estragon
PRZYGOTOWANIE:
Filet z kurczaka myję a następnie kroję w kostkę. Następnie dodaję EVITA Shoarma Biała i mieszam dokładnie. Pora obieram i kroję bardzo drobno. Następnie paprykę czerwoną myję i drobno kroję. W garnku rozgrzewam olej a następnie smażę filet z kurczaka na rumiano. Następni dodaję pora i paprykę oraz pozostałe przyprawy EVITA. Mieszam i duszę ok 1 minuty. Kaszę orkiszową gotuję tak jak w instrukcji ok 15 min w osolonej wodzie. Farsz dokładnie ze sobą mieszam.
Następnie przygotowuję sos. W garnku o grubym dnie roztapiam masło. Następnie dodaję stopniowo mąkę. Mieszam ok 1 minuty. Po upływie tego czasu wlewam mleko i dodaję przyprawy. Mieszam ok 1 min i dodaję tarty ser. Mieszam aż sos będzie gęsty.
W naczyniu do zapiekania przekładam farsz a następnie polewam sosem.
Na koniec całość posypuję EVITA Estragonem.
Smacznego.
3 komentarze:
REWELACJA na pewno zrobię i te przyprawy, wyglądają super.
Przyprawy widać są bardzo fajne. Muszę spróbować.
Ciekawa zapiekanka i ta kasza, coś fajnego i nowego.
Prześlij komentarz