SKŁADNIKI:
180 ml wody
1 łyżka oleju rzepakowego lub oliwy
7g suchych drożdży
1 łyżeczka soli
1 /2 łyżeczki cukru np. Trzcinowego
180 g mąki żytniej chlebowej
1 50 g maki pszennej typ 550
1 łyżka oleju rzepakowego lub oliwy
7g suchych drożdży
1 łyżeczka soli
1 /2 łyżeczki cukru np. Trzcinowego
180 g mąki żytniej chlebowej
1 50 g maki pszennej typ 550
PRZYGOTOWANIE:
Do maszyny wlewam najpierw mokre składniki a potem suche. Naciskam program podstawowy, chrupka skórka oraz waga 500g.
Całkowity czas w maszynie wyniesie ok 3 godzin.
Po upieczeniu pamiętajmy żeby chlebek wystygł całkowicie. Kiedy będzie zimny zostawiam w bawełnianej ściereczce.
Smakuje idealnie z masłem.
Całkowity czas w maszynie wyniesie ok 3 godzin.
Po upieczeniu pamiętajmy żeby chlebek wystygł całkowicie. Kiedy będzie zimny zostawiam w bawełnianej ściereczce.
Smakuje idealnie z masłem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz