Dziś piątek . Idealny dzień na bezmięsny obiad. Dziś proponuję Wam kotleciki z kalafiora. Robi się je bardzo szybko a smakują rewelacyjnie. Można podać z bezmięsnym sosem czy polać jogurtem naturalnym. Smacznego :)
SKŁADNIKI:
1/2 świeżego kalafiora
6 łyżek bułki tartej
2 jajka
Sól i pieprz do smaku
1 pęczek natki pietruszki
2 ząbki czosnku
Olej do smażenia np rzepakowy
PRYGOTOWANIE:
Kalafiora myję, gotuję w osolonej wodzie, tak by kalafior był miękki. Odcedzam.
Za pomocą tłuczka do ziemniaków dokładnie rozgniatam kalafiora. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaję bułkę, jajka oraz sól i pieprz. Natkę myję i drobno siekam również dodaję do masy. Dokładnie mieszam.
Formuję kotlety, obtaczam w bułce tartej. Na patelnię wylewam olej i smażę kotleciki z obu stron na rumiano.
Podaję np. Z sosem czosnkowym, gulaszem warzywnym czy mięsnym.
5 komentarzy:
Fajne:)
Bardzo lubię takie dania. Smaczne, zdrowe i szybkie. Pozdrawiam.
Bardzo dziękuję :) ja również bardzo lubię robić i jeść :)
Bardzo fajne kotleciki z kalafiora :) Ja bardzo lubię kotleciki z jajka, z kaszy gryczanej, które robiłem już wielokrotnie. Muszę spróbować zrobić kotlety z kalafiora, bo apetycznie wyglądają. Ileż można ciągle jeść kotletów mielonych. Jest tyle fajnych możliwości na przyrządzenie pysznych kotletów z warzyw.
Pozdrawiam,
Patryk
Patryku dziękuję za komentarz. Dokładnie ja również uwielbiam kotleciki nie koniecznie mięsne .jest tyle cudownych połączeń.takich z kaszą i jajkiem nie jadłam i chętnie spróbuję ;)
Prześlij komentarz