7 kwi 2017

KOTLETY Z KALAFIORA





Dziś piątek . Idealny dzień na bezmięsny obiad. Dziś proponuję Wam kotleciki z kalafiora. Robi się je bardzo szybko a smakują rewelacyjnie. Można podać z bezmięsnym sosem czy polać jogurtem naturalnym. Smacznego :)

SKŁADNIKI:
 
1/2 świeżego  kalafiora
6 łyżek bułki tartej
2 jajka
Sól i pieprz do smaku
1 pęczek natki pietruszki
2 ząbki czosnku
Olej do smażenia np rzepakowy

PRYGOTOWANIE:
 Kalafiora myję, gotuję w osolonej wodzie, tak by kalafior był miękki. Odcedzam.

Za pomocą tłuczka do ziemniaków dokładnie rozgniatam kalafiora. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaję bułkę, jajka oraz sól i pieprz. Natkę myję i drobno siekam również dodaję do masy. Dokładnie mieszam.

Formuję kotlety, obtaczam w bułce tartej. Na patelnię wylewam olej i smażę kotleciki z obu stron na rumiano.

Podaję np. Z sosem czosnkowym, gulaszem warzywnym czy mięsnym.

5 komentarzy:

Sylwia pisze...

Fajne:)

classy flavors pisze...

Bardzo lubię takie dania. Smaczne, zdrowe i szybkie. Pozdrawiam.

gotowaniepatki pisze...

Bardzo dziękuję :) ja również bardzo lubię robić i jeść :)

Patryk, żywienie zbiorowe - gastronomia & psychologia pisze...

Bardzo fajne kotleciki z kalafiora :) Ja bardzo lubię kotleciki z jajka, z kaszy gryczanej, które robiłem już wielokrotnie. Muszę spróbować zrobić kotlety z kalafiora, bo apetycznie wyglądają. Ileż można ciągle jeść kotletów mielonych. Jest tyle fajnych możliwości na przyrządzenie pysznych kotletów z warzyw.

Pozdrawiam,
Patryk

patkauk87 pisze...

Patryku dziękuję za komentarz. Dokładnie ja również uwielbiam kotleciki nie koniecznie mięsne .jest tyle cudownych połączeń.takich z kaszą i jajkiem nie jadłam i chętnie spróbuję ;)

DRUKUJ PRZEPIS

Print Friendly and PDF