14 cze 2017

FIT CIASTO GRYCZANE BEZ GLUTENU


Dziś zapraszam na pyszne ciasto bez glutenu, z mąką gryczaną oraz truskawkami. Polecam ciasto jest pyszne i FIT . 


SKŁADNIKI:

🍮250 g truskawek
🍮1 szklanka mąki gryczanej
🍮1 /3 szklanki oleju rzepakowego
🍮Szczypta soli
🍮3 duże jajka
🍮Cukier puder do posypania

PRZYGOTOWANIE:

 Wszystkie składniki powinny być w pokojowej temperaturze. Truskawki obieram i myję. Kroję w ćwiartki.

W osobnej misce przygotowuję suche składniki. W drugiej miseczce za pomocą miksera lub blendera łącze mokre składniki ok 5 min tak by napowietrzyć ciasto.

Następnie łącze suche składniki z mokrymi za pomocą drewnianej łyżki. Na koniec dodaję truskawki. Mieszam łyżka. Foremkę ok 20 cm na 20 cm lub keksówkę wykładam papierem do pieczenia lub smaruję masłem. Wylewam ciasto.

Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni a następnie piekę ok 50-60 min do tzw suchego patyczka. Przestygnięte ciasto posypuję cukrem pudrem.








4 komentarze:

Anonimowy pisze...

Zapisuję przepis, chętnie wypróbuje w najbliższym czasie ;)

Zołza z kitką. pisze...

Ależ bym takie ciacho zjadła!

serwiser pisze...

Czy to nie pomyłka, że w składnikach olej jest wpisany 2 razy?

patkauk87 pisze...

Tak już poprawiam. Dziękuję :)

Printfriendly

Print Friendly and PDF