NAJLEPSZE FLAKI jakie w życiu jadłam , to są właśnie te zrobione przez mojego Tatę -Mirka.
Robi je z sercem i wie , że każdemu z Nas będą smakowały.
Flaki nie są pikantne .
Przygotowane na rosole. Są delikatne nawet dla małego brzuszka.
Smacznego :)
SKŁADNIKI:
🍴1.5 kg flaków wołowych
🍴1 kg udźca z indyka
🍴0.5 kg wołowiny np. Pręgi lub antrykot
🍴2 marchewki
🍴1 pietruszka
🍴1 seler
🍴natka pietruszki
🍴3 ziele angielskie
🍴2 liście laurowe
🍴Sól i pieprz do smaku
🍴1 opakowanie przyprawy do flaków
🍴4 łyżki majeranku i lubczyku
🍴1 kg udźca z indyka
🍴0.5 kg wołowiny np. Pręgi lub antrykot
🍴2 marchewki
🍴1 pietruszka
🍴1 seler
🍴natka pietruszki
🍴3 ziele angielskie
🍴2 liście laurowe
🍴Sól i pieprz do smaku
🍴1 opakowanie przyprawy do flaków
🍴4 łyżki majeranku i lubczyku
PRZYGOTOWANIE:
Flaki kroję w paski lub słupki. Myję. Flaki zagotowuję. Następnie płuczę
w zimnej wodzie. Czynność powtarzam ok 2-3 razy tak by pozbyć się
zapachu flaków. Do szybkowara wkładam flaki i zalewam wodą, gotuję ok 40
min aż będą miękkie.
Jeśli ktoś nie ma szybkowara gotuję w ok 3 l wodzie przez ok 2 godziny na małym ogniu. W osobnym garnku wlewam wodę, dodaję w całości obrane warzywa, mięso, dodaję sól i pieprz oraz ziele angielskie i liść laurowy i gotuję aż mięso będzie miękkie.
Mięso wyciągam z rosołu obieram i kroję w mniejsze kawałki lub paski. Rosół odcedzam. Marchewkę kroję w plastry a następnie ponownie dodaję do rosołu. Mięso również przekładam do rosołu.
Flaki odcedzam i dodaję do rosołu. Dodaję przyprawę do flaków oraz majeranek i lubczyk.
Całość gotuję jeszcze ok 15 min. Podaję posypane natką pietruszki. Smacznego.
Jeśli ktoś nie ma szybkowara gotuję w ok 3 l wodzie przez ok 2 godziny na małym ogniu. W osobnym garnku wlewam wodę, dodaję w całości obrane warzywa, mięso, dodaję sól i pieprz oraz ziele angielskie i liść laurowy i gotuję aż mięso będzie miękkie.
Mięso wyciągam z rosołu obieram i kroję w mniejsze kawałki lub paski. Rosół odcedzam. Marchewkę kroję w plastry a następnie ponownie dodaję do rosołu. Mięso również przekładam do rosołu.
Flaki odcedzam i dodaję do rosołu. Dodaję przyprawę do flaków oraz majeranek i lubczyk.
Całość gotuję jeszcze ok 15 min. Podaję posypane natką pietruszki. Smacznego.
3 komentarze:
Uwielbiam flaczki... może spróbuję z Twojego przepisu ♥
Świetnie podane! Na pewno wypróbuję! 👌👏
Bardzo dziękuję, polecam na prawdę są pyszne.
Prześlij komentarz