24 wrz 2017

DOMOWA PIZZA NA ZIOŁOWYM SPODZIE


SKŁADNIKI NA DUŻĄ BLACHĘ Z PIEKARNIKA:

Ciasto

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 saszetka suchych drożdży
  • Szczypta cukru trzcinowego
  • 1 łyżka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka papryki chilli
  • 2 łyżki papryka czerwona słodka
  • 1 łyżka oregano i ziół prowansalskich
  • Sól i pieprz do smaku

Dodatkowo

  • Ser żółty
  • Sos pomidorowy
  • Wędlina
  • Ogórek
  • Cebulkę
  • Szpinak świeży
PRZYGOTOWANIE:

 Do miski wlewam ciepłą wodę, olej, przyprawy a następnie mąkę i drożdże. Dokładnie mieszam.

Wyrabiam ciasto. Pozostawiam w lodówce pod przykryciem ok 1 godzinę.

Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładam ciasto. Dokładnie wyrabiam i przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczeni.

Można pozostawić grubsze brzegi ciasta i włożyć w nie np. Ser żółty.

Ciasto smaruję domowym sosem pomidorowym. Układam składniki.

Piekę w 160 stopniach przez ok 40 min. Podaję posypaną świeżym szpinakiem.

1 komentarz:

Zuza pisze...

mmmm pychota!

DRUKUJ PRZEPIS

Print Friendly and PDF