24 wrz 2017

PULPETY Z GRZYBAMI LEŚNYMI









Składniki na ok 12 sztuk:

Pulpety z leśnymi grzybami i papryką

Pulpety

  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 5 łyżek płatków owsianych
  • 2 jajka
  • 15 dag sera żółtego pokrojonego w kostkę
  • Sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki ketchupu
  • 8 leśnych grzybów
  • 4 garście szpinaku
  • 1 cebula
  • 1 papryka pokrojona w kostkę
  • 1 łyżka masła
  • Olej do smażenia
  • Bułka tarta do panierki

Sos

  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 250 ml pomidorów z puszki
  • 4 garście szpinaku
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
  • 1 łyżeczka papryki czerwonej
  • Woda ok 1 szklanki

PRZYGOTOWANIE:

 Grzyby myję i obieram. Gotuję w osolonej wodzie ok 10 min. Następnie grzyby przekładam do garnka o grubym dnie. Dodaję masło i cebulę drobno posiekaną. Duszę dodaję szpinak. Mieszam. Do miski dodaję mięso i pozostałe składniki. Mieszam dokładnie.

Formuję pulpeciki a następnie obtaczam w bułce tartej. Na rozgrzanej patelni wylewam olej, obsmażam ze wszystkich stron.

Pulpety przekładam do garnka o grubym dnie. Dolewam wodę i przecier pomidorowy, pomidory z puszki oraz dodaję szpinak.

Duszę na małym ogniu ok 15 min.

Podaję z ulubionymi kaszami czy ziemniakami. 



Brak komentarzy:

DRUKUJ PRZEPIS

Print Friendly and PDF