16 lut 2018

DOMOWE PIEROGI Z ŁOPATKĄ I KAPUSTĄ



Witam Was Serdecznie.
Tak wiem, kolejny Raz pierogi :)  Ale Kto z Nas ich nie kocha?
Te z mięsem, z warzywami, owocami, na słodko na słono , z serem . UWIELBIAMY :)
Pierogi z mięsem i kapustą to jedne z moich ulubionych !
Podawane z idealną surówką smakują Rewelacyjnie :)
Samo przygotowanie pierogów nie jest trudne , tak jak niektóre potrawy poprostu wymaga lekkiej wprawy ale wiadomo było od zawsze że początki są najtrudniejsze:)
Nie ma co się poddawać , głowa do góry i zaczynamy :)


SKŁADNIKI:


Farsz

  • 1.5 kg łopatki
  • 2 kg kapusty kiszonej
  • 3 łyżki warzywka
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 cebule
  • 30 dag boczku
  • olej do smażenia

Ciasto


  • 1.5 kg mąki
  • 2 szklanki wrzącej wody
  • 2 jajka
  • sól i pieprz do smaku
  • 100 g masła
Dodatkowo:


PRZYGOTOWANIE:
 Mięso gotuję z dodatkiem warzywka. Studzę. Nie wylewam wody z mięsa. Cebulę drobno siekam następnie smażę na oleju aż będzie szklista. Boczek kroję w drobną kostkę a następnie smażę.

Kapustę kiszoną płuczę dwa razy pod bieżącą wodą. Następnie gotuję w wodzie po mięsie. Kapusta musi być miękka. Studzę.

Wszystkie składniki muszą być zimne. Wszystko mielę na sicie o grubych oczkach, jeden raz. Mieszam całość ze Sobą doprawiam solą i pieprzem według smaku i gustu.

Następnie przygotowuję ciasto na pierogi. 

Mąkę wysypuję na stolnicę. Wbijam jajka. Następnie stopniowo dolewam wrzącą wodę i zagniatam dodaje masło. Jeśli ciasto jest za bardzo mokre dodaję mąki jeśli jest suche dodaję wody. Zagniatam.

Ciasto musi być elastyczne. Dziele na porcję. Pozostałe ciasto przykrywam ściereczka tak by nie było suche. Wałkuję bardzo cienko ok 2 mm. Wykrawam krążki. Na środek kładę porcję farszu. Zaklejam pierogi.

Do gotującej się wody z dodatkiem soli, wkładam porcję pierogów. Gotuję od wypłynięcia ok 10 min.


Surowy boczek mielę w maszyncę do mięsa. Na rozgrzanej patelni wytapiam tłuszcz aż powstanią rumiane skwarki. Polewam pierogi. 
Do pierogów  podaję Sałatkę z Czerwonej Kapusty Nadwiślicka ORZECH  Smacznego.  

Brak komentarzy:

DRUKUJ PRZEPIS

Print Friendly and PDF