8 lut 2018

GULASZ WOŁOWY Z SOCZEWICĄ



Pyszny gulasz wołowy z czerwoną soczewicą , idealna propozycja na obiad dla każdego :)

SKŁADNIKI DLA 4 Osób:

  • 500 g mięsa wołowego gulaszowego
  • 4 szklanki wody
  • Olej do smażenia
  • 2 łyżki papryki czerwonej słodkiej i ostrej
  • 4 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela
  • 2 kostki rosołowe
  • 1 lyzeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka soli np. himalajskiej
  • 1 lyzeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka chilli
  • 2 ziarna jałowca
  • 300 g warzyw mieszanki chińskiej
  • 1 szklanka tartej marchewki
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy

Dodatkowo



PRZYGOTOWANIE:

 Mięso na gulasz bardzo drobno kroję, najlepiej z jak najmniejszą ilością tłuszczu. Do garnka o grubym dnie wlewam olej, dodaję przyprawy, mieszam i dodaję mięso. Smażę by pory mięsa się pozamykały. Następnie wlewam 4 szklanki wody. Dodaję przyprawy oraz kostkę rosołową. Gotuję na małym ogniu aż mięso będzie miękkie ok 1.5 godziny. Dodaję przecier pomidorowy. Następnie dodaję startą marchewkę, warzywa chińskie oraz wypłukaną soczewicę. Dodaję do garnka.

Gotuję jeszcze na małym ogniu ok 20 min. Posypuję natką pietruszki.

Podaję z kaszą kuskus.

Brak komentarzy:

DRUKUJ PRZEPIS

Print Friendly and PDF