6 cze 2018

CHRUPIĄCE FILECIKI W KUKURYDZIANEJ PANIERCE


Dziś zapraszam na pyszne kotleciki z kurczaka  w panierce z płatków kukurydzianych. Idealne, chrupiące a przy tym "inne" niż te tradycyjne. 
Robi się je szybko a smakują rewelacyjnie. Polecam :)
Zapraszam również do odwiedzenia i polubienia mojej strony na FB https://www.facebook.com/gotowaniepatki/

SKŁADNIKI NA 8 szt:
 
  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 2 szklanki płatków kukurydzianych
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczkipapryki mielonej słodkiej
  • 1/2 łyżeczki wegety
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • Olej rzepakowy do smażenia
PRZYGOTOWANIE:

 Filety myję i filetuje na kotlety. Rozbijam tłuczkiem na cienkie kotleciki.

 Płatki kukurydziane przesypuje do strunowego woreczka, zamykam i za pomocą wałka do ciasta dokładnie rozdrabniam. Przesypuje do miski.

Do drugiej miski wbijam jajka, wsypuję przyprawy i dokładnie rozbijam.

Na patelni rozgrzewamy olej, mięso maczam w jajku, a następnie w płatkach (dokładnie ), przekładam na rozgrzany olej. Zmniejszam ogień. Smażę na złoto z obu stron.

Po usmażeniu przekładam na ręcznik papierowy,lekko dociskam i przekładam na talerz. Smacznego.

Brak komentarzy:

DRUKUJ PRZEPIS

Print Friendly and PDF