Uwielbiam Ciasta drożdżowe , z owocmi i te z powidłami i dżemem. Do tego posypane kruszonką. Pychotka.
W dodatku ciasto z tego przepisu zawsze się udaje :) Jest puchowe , nie za słodkie , po prostu pyszne:)
Zapraszam również do polubienia mojej strony na FB https://www.facebook.com/gotowaniepatki/
Będzie mi bardzo miło :)
SKŁADNIKI NA Dużą drożdżówkę blacha o wymiarach 25 * 36 cm lub na trzy okrągłe o średnicy 21 cm :
CIASTO:
3.5 szklanki mąki pszennej
7g suchych drożdży
1 szklanka ciepłego mleka
3 jajka
szczypta soli
1/2 szklanki cukru pudru lub brązowego
120 g masła ( rozstopionego)
1 słoik dowolnego dżemu ja dałam borówkowego
KRUSZONKA:
100 g masła
150 g mąki
100 g cukru
PRZYGOTOWANIE:
1. Z 2 łyżek mleka , 1 łyżki cukru, 2 łyżek mąki oraz drożdży robimy zaczyn. Mieszamy , odstawiamy na ok 10 min.
2. W Misce łączymy pozostałe składniki ciasta , dodajemy zaczyn. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce aż ciasto podwoi swoją objętość.
3. Kiedy ciasto wyrośnie wykładamy ciasto na blat podsypany mąką i lekko rozwałkowujemy.
4. Ciasto przekładamy na blachę wyłożóną papierem do pieczenia.
5. Na ciasto przekładamy dżem .
6. Z podanych składników tworzymy kruszonkę. Posypujemy ciasto z wierzchu.
7. Ciasto piekę ( jeśli jest to duża blacha w 180 stopniach ok 50-55 minut ) jeśli małe w 180 stopniach ok 25-30 min.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz