6 cze 2018

CIASTO DROŻDŻOWE Z KRUSZONKĄ






 Uwielbiam Ciasta drożdżowe , z owocmi i te z powidłami i dżemem. Do tego posypane kruszonką. Pychotka.
W dodatku ciasto z tego przepisu zawsze się udaje :) Jest puchowe , nie za słodkie , po prostu pyszne:) 
Zapraszam również do polubienia mojej strony na FB https://www.facebook.com/gotowaniepatki/
Będzie mi bardzo miło :)

 SKŁADNIKI NA Dużą drożdżówkę blacha o wymiarach 25 * 36 cm lub na trzy okrągłe o średnicy 21 cm :

CIASTO:

3.5 szklanki mąki pszennej 
7g suchych drożdży 
1 szklanka ciepłego mleka 
3 jajka 
szczypta soli 
1/2 szklanki cukru pudru lub brązowego 
120 g masła ( rozstopionego)
1 słoik dowolnego dżemu ja dałam borówkowego 

KRUSZONKA:

100 g masła 
150 g mąki 
100 g cukru 


PRZYGOTOWANIE:

1. Z 2 łyżek mleka , 1 łyżki cukru, 2 łyżek mąki  oraz drożdży robimy zaczyn. Mieszamy , odstawiamy na ok 10 min. 
2. W Misce łączymy pozostałe składniki ciasta , dodajemy zaczyn. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe  miejsce aż ciasto podwoi swoją objętość. 
3. Kiedy ciasto wyrośnie wykładamy ciasto na blat podsypany mąką i lekko rozwałkowujemy. 
4. Ciasto przekładamy na blachę wyłożóną papierem do pieczenia. 
5. Na ciasto przekładamy dżem . 
6. Z podanych składników tworzymy kruszonkę. Posypujemy ciasto z wierzchu. 
7. Ciasto piekę ( jeśli jest to duża blacha w 180 stopniach ok 50-55 minut ) jeśli małe w 180 stopniach ok 25-30 min. 

SMACZNEGO













Brak komentarzy:

DRUKUJ PRZEPIS

Print Friendly and PDF