Przepis na 4 pizze o średnicy 30 cm .
Ciasto:
14 g suchych drożdży
4 szklanki mąki pszennej
1.5 szklanki ciepłej wody
1 łyżka oliwy lub oleju rzepakowego
Szczypta cukru
1 łyżeczka soli
Szczypta pieprzu
1 łyżka suszonej bazylii
🍕
🍕
🍕
🍕
🍕
🍕
🍕
🍕
🍕
Sos:
6 łyżek przecieru pomidorowego
Sól i pieprz do smaku
1 przeciśnięty ząbek czosnku
1 łyżka papryki mielonej czerwonej słodkiej
1 łyżka suszonej bazylii
🍕
🍕
🍕
🍕
🍕
🍕
🍕
🍕
🍕
🍕
Dodatki:
1.5 szklanki ciepłej wody
1 łyżka oliwy lub oleju rzepakowego
Szczypta cukru
1 łyżeczka soli
Szczypta pieprzu
1 łyżka suszonej bazylii









Sos:
6 łyżek przecieru pomidorowego
Sól i pieprz do smaku
1 przeciśnięty ząbek czosnku
1 łyżka papryki mielonej czerwonej słodkiej
1 łyżka suszonej bazylii










Dodatki:
20 dag sera żółtego tartego
500 g mięsa mielonego z fileta z indyka 100% mięsa
1 cebula
Sól i pieprz do smaku
2 łyżki przyprawy do kurczaka
Olej rzepakowy do smażenia ok 1/2 łyżeczki oleju
3 garści szpinaku świeżego
2 ogórki kiszone










Przygotowanie:
Ciasto:
Do dużej miski przekładam wszystkie składniki. A następnie łącze ,wyrabiając ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem . Wyrabiamy ok 15 min. A następnie ciasto pozostawiam do wyrośnięcia ok 30-60 minut.
Mięso:
Filet z indyka miele. Na patelni rozgrzewamy olej . Cebulę kroję drobno . Przekładam na patelnię cebulę i po ok 1 minucie mięso . Doprawiam. Smażę na rumiano. Ogórki kiszone kroję w drobną kostkę.
Filet z indyka miele. Na patelni rozgrzewamy olej . Cebulę kroję drobno . Przekładam na patelnię cebulę i po ok 1 minucie mięso . Doprawiam. Smażę na rumiano. Ogórki kiszone kroję w drobną kostkę.
Sos:
Przecier przekładam do garnka o grubym dnie , dodaję czosnek i przyprawy. Całość mieszam i odparowuje aż sos będzie gęsty. Studzę.
Pizza:
Wyrośnięte ciasto dziele na 4 kulki. Foremkę wykładam papierem do pieczenia a następnie ciasto rozwałkowuje i przekładam do formy.
Sosem smaruje ciasto. Następnie przekładam ser tarty , szpinak ,mięso i ogórki.
Piekę ok 25 min w 200 stopniach.
Podaję z ulubionym sosem
Wyrośnięte ciasto dziele na 4 kulki. Foremkę wykładam papierem do pieczenia a następnie ciasto rozwałkowuje i przekładam do formy.
Sosem smaruje ciasto. Następnie przekładam ser tarty , szpinak ,mięso i ogórki.
Piekę ok 25 min w 200 stopniach.
Podaję z ulubionym sosem

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz