Święta, święta i po..... a co z zalegającym nam jedzeniem , które zostało ? Mam na to szybki i łatwy sposób :) Wystarczy kilka minut, odpowiednie przyprawy , dodatki i mamy pyszną Poświąteczną zapiekankę :)
Kto ma ochotę? Zapraszam :) Wszystkie przyprawy które użyłam w swoim przepisie znajdziecie pod linkami lub odwiedzając sklep SKWORCU
Zapraszam do polubienia mojej strony na FB https://www.facebook.com/gotowaniepatki/ oraz śledzenia na Instagramie https://www.instagram.com/ gotowaniepatki/
Będzie mi bardzo miło
SKŁADNIKI NA 4 OSOBY:
- 30 dag dowolnego pieczonego mięsa ( ja użyłam schabu i karkówki)
- 15 dag sera żółtego (dowolnego)
- warzywa ok 15 dag np.: papryka,pieczarki, ogórek kiszony,cebula( to co akurat mamy)
- 500 ml przecieru pomidorowego lub passaty pomidorowej z kartonu
- 15 dag ugotowanego makaronu ( drobnego)
- 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa Skworcu
- 2 łyżeczki pomidorów z czarnuszką i czosnkiem Skworcu
- 1 łyżeczka bazylii suszonej Skworcu
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Mięso jak i warzywa kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewam olej dodaję pokrojone warzywa i mięso. Posypuję przyprawami. Smażę tylko chwilę aby warzywa zmiękły.
Przecier pomidorowy lub passatę przelewam do miski (jeśli nie jest doprawiana) doprawiam solą , pieprzem i bazylią. Mieszam.
Na dno naczynia do zapiekania wylewam pół przecieru pomidorowego . Następnie kładę ugotowany makaron. Posypuję serem żółtym (połowa) , polewam pozostałym sosem pomidorowym. Następnie kładę warzywa i mięso. Posypuję serem.
Całość wkładam do piekarnika na ok 30 min w 180 stopniach.
Moja rada:
Zapiekankę możemy podać z świeżą sałatą , surówką lub np. rukolą.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz