Dziś pierwszy raz robiłam Fit gniazdka z mięsa mielonego,szpinaku,świeżego kopru, zapiekane z serem mozzarella. Wszystkim bardzo smakowały. Podałam je z kaszą jęczmienną i ogórkami kiszonymi.
Zapraszam również do polubienia mojego FP a jeśli spodoba Ci się przepis udostępnij go innym ,będzie mi bardzo miło ❤ Zaczynamy .
Składniki na ok 12 sztuk :
🍽 500 g mięsa mielonego z indyka
🍽 1/2 pęczka szczypiorku
🍽 1/2 pęczka kopru
🍽 4 łyżki płatków owsianych błyskawicznych
🍽 1/2 czerwonej cebuli
🍽 3 garście szpinaku świeżego
🍽 2 łyżki przyprawy do mięsa mielonego
🍽 1 łyżka czosnku granulowanego lub grys
🍽 sól i pieprz do smaku
🍽 1 łyżeczka papryki czerwonej mielonej
🍽 1 łyżka oleju rzepakowego
🍽 1 ser mozzarella
🍽 3 łyżki ketchupu
Przygotowanie:
1. Do miski przekładam mięso mielone, drobno posiekany koper i szczypiorek,płatki owsiane,ketchup oraz przyprawy.
2. Następnie szpinak myję i drobno siekam (ja siekam w paski).
3. Cebulę kroję w kostkę.
4. Na patelni rozgrzewam olej przekladam szpinak i cebulę. Solę i pieprzę do smaku. Smażę ok 3 minuty. Przekładam do mięsa. Całość dokładnie łącze
. 5. Na blachę wykładam papier do pieczenia. Nabieram porcję mięsa. Formuje kulkę. Za pomocą szklanki (dna) robię wgniecenie w kulce (tak by po bokach było więcej mięsa.
6. Do srodka daję plaster mozzarelli
7. Piekę kotlety przez 25 min w 180 stopniach.
8. Podaję z ulubionymi składnikami. Smacznego ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz