25 mar 2019

Makaron z Mięsem mielonym z Bekonem i szpinakiem



Pomysł na jutrzejszy obiad --makaron z mięsem mielonym z indyka , bekonem,szpinakiem w sosie pomidorowym. Łatwe i szybkie danie ,nie wymagające zdolności kulinarnych ;) U mnie w domu cieszy się bardzo dużym powodzeniem ;)

Uwaga !!! Bardzo szybko znika ;)

 Będzie mi bardzo miło jeśli polubisz moją stronę;) A teraz zapraszam ;)

 Składniki dla 4 osób:

🍽 500 g mięsa mielonego z indyka
 🍽 150 g dowolnego makaronu
 🍽 10 dag wędzonego lub gotowanego boczku
🍽 4 garscie świeżego szpinaka baby
 🍽 1/2 cebuli
 🍽 1 puszka pomidorów bez skóry lub przecier pomidorowy ok 250 ml
🍽 olej rzepakowy do smażenia
 🍽 sól i pieprz do smaku
 🍽 1 łyżka papryki czerwonej mielonej
 🍽 1 łyżka czosnku granulowanego
🍽 1 łyżka suszonej bazyli
 🍽 1 kulka sera mozzarella
🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽

Przygotowanie:

 Makaron gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Mięso mielone przekładam do miski,dodaję przyprawy. Mieszam dokładnie. Na patelni rozgrzewam olej,przekładam mięso, mieszam i smażę na rumiano. Szpinak siekam w paski,dodaję do mięsa. Cebulę oraz boczek również kroję w kostkę ,dodaję do mięsa. Mieszam. Smażę ok 3-4 minut co jakiś czas mieszając. Następnie dodaję pomidory.Mieszam. Zmniejszam ogień i duszę wszystko ok 2 minut oczywiście nadal co jakiś czas mieszając. Na koniec dokładnie rwę mozzarellę i mieszam. Do dużej miski przekładam ugotowany makaron,dodaję sos i mieszam dokładnie. Jeśli całość nie będzie odpowiednio słona proponuję jeszcze dosypać soli lub pieprzu. Podajemy odrazu. Smacznego.

Brak komentarzy:

DRUKUJ PRZEPIS

Print Friendly and PDF