Lubię ziemniaki, ale tylko w innej formie niż gotowane. Dlatego moją dzisiejszą propozycją będą Zimniaki duszone z cebulką w naczyniu żaroodpornym.
Takie ziemniaki idealnie nadają się do jedzenia bez żadnych dodatków.
Duszone Ziemniaki z Cebulką
Składniki:
- 1.5 kg Ziemniaków
- 2 duże Cebule
- 2 ząbki Czosnku
- 2 łyżki przyprawy do Ziemniaków
- Sól, Pieprz, Czosnek granulowany, Majeranek,
- 2 łyżeczki suszonego kopru
- Olej rzepakowy
- 2 łyżki masła
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie, ok 30 min --- wyciągamy ziemniaki gdy są lekko twardawe.
- Ziemniaki kroimy w Plastry o średniej grubości
- Cebulę kroimy w krążki
- Czosnek przeciskamy przez praskę
- Cebulę wraz z czosnkiem lekko dusimy na patelni z odrobiną oleju
- Podduszoną cebulę doprawiamy solą, pieprzem, granulowanym czosnkiem, majerankiem oraz koprem. Całość mieszamy
- Na dno naczynia żaroodpornego wlewam kilka kropli oleju
- Następnie Kładę warstwami Ziemniaki -cebulę-ziemniaki-cebulę aż do końca produktów.
- Na koniec dodaję masło.
- Całość przykrywam i wkładam do piekarnika na ok 35 minut w 180 stopniach.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz