19 wrz 2015

Wegetariańskie - Duszone Ziemniaczki z Cebulką

Lubię ziemniaki, ale tylko w innej formie niż gotowane. Dlatego moją dzisiejszą propozycją będą Zimniaki duszone z cebulką w naczyniu żaroodpornym. 
Takie ziemniaki idealnie nadają się do jedzenia bez żadnych dodatków. 

Duszone Ziemniaki z Cebulką 


Składniki:
  •  1.5 kg Ziemniaków 
  • 2 duże Cebule 
  • 2 ząbki Czosnku
  • 2 łyżki przyprawy do Ziemniaków 
  • Sól, Pieprz, Czosnek granulowany, Majeranek, 
  • 2 łyżeczki suszonego kopru
  • Olej rzepakowy 
  • 2 łyżki masła 
Sposób przygotowania:
  • Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie,  ok 30 min --- wyciągamy ziemniaki gdy są lekko twardawe.
  • Ziemniaki kroimy w Plastry o średniej grubości
  • Cebulę kroimy w krążki
  • Czosnek przeciskamy przez praskę 
  • Cebulę wraz z czosnkiem lekko dusimy na patelni z odrobiną oleju
  • Podduszoną cebulę doprawiamy solą, pieprzem, granulowanym czosnkiem, majerankiem   oraz koprem. Całość mieszamy
  • Na dno naczynia żaroodpornego wlewam kilka kropli oleju
  • Następnie Kładę warstwami Ziemniaki -cebulę-ziemniaki-cebulę aż do końca produktów. 
  • Na koniec dodaję masło. 
  • Całość przykrywam i wkładam do piekarnika na ok 35 minut w 180 stopniach.
SMACZNEGO :)
Wegetariański obiad V

Brak komentarzy:

DRUKUJ PRZEPIS

Print Friendly and PDF