19 wrz 2015

Słodycz Pomidorowej

Dziś jedna z moich ulubionych zup Pomidorowa.
Zupę tą wzbogaciłam smakiem poprzez dodanie odrobiny cukru. Ten sposób zdradził mi pewien bardzo dobry kucharz.
Makaron rurki nie gotowałam osobno, gotowałam go w zupie. 
 Polecam spróbować- Warto. 

Pomidorowa z Makaronem.

 Składniki:
  • 2 litry wody
  • 2 pałki z kurczaka ze skórą
  • 250 g makaronu - ja dodałam rurki
  • 2 obrane marchewki
  • 1 seler naciowy
  • 3 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • pieprz, sól, wegeta
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżeczki Bazyli
  • własne suszone zioła:pietruszka, lubczyk, koper (oczywiście mogą być kupne).
  • 500 ml przecieru pomidorowego- passata
Sposób przygotowania:
  •  Do 2 litrów wody wrzucam pałki z kurczaka najlepiej delikatne ale ze skórką , ziele angielskie, liść laurowy, marchewkę oraz seler. Przyprawy i zioła sprawią że zupa będzie przypominała nam wiosnę w ogrodzie.


  • Na małym ogniu gotuję zupę, aż mięso będzie odchodziło od kości.
  • Wywar przecedzam przez sito, tak by została sam aksamitny wywar
  • Mięso obieram ze skóry i kroję na kawałki.
  • Marchewkę nie kroję w kostkę tylko pozostawiam w zupie w całości.
  • Ponownie nastawiam wywar  na małym ogniu a następnie dodaję passatę


  • Całość doprowadzam do wrzenia


  • Do zupy dodaję makaron-gotuję według instrukcji na opakowaniu ( ja gotowałam 11 minut)
  • Zupę co jakiś czas mieszam


  • Do zupy dodaję suszone zioła oraz łyżeczkę cukru (cukier podkreśli smak zupy, doda lekkiej słodyczy, niepowtarzalnego smaku).
  • Całość trzymam na ogniu jeszcze ok 4 minut


  • Zupę podaję gorącą udekorowaną bazylią. 
SMACZNEGO 
 
Ucz się i ucztuj!

1 komentarz:

Martyna Franczuk pisze...

Dziękuję za wzięcie udziału w akcji "Ucz się i ucztuj" i ciekawy trik :) Cieszę się, że rozwiązałyśmy problem z dodaniem wpisu do akcji. Zapraszam na mój blog www.technologiasmaku.wordpress.com i życzę ogromnej radości z gotowania :)

Printfriendly

Print Friendly and PDF