Dziś jedna z moich ulubionych zup Pomidorowa.
Zupę tą wzbogaciłam smakiem poprzez dodanie odrobiny cukru. Ten sposób zdradził mi pewien bardzo dobry kucharz.
Makaron rurki nie gotowałam osobno, gotowałam go w zupie.
Polecam spróbować- Warto.
Pomidorowa z Makaronem.
Składniki:
- 2 litry wody
- 2 pałki z kurczaka ze skórą
- 250 g makaronu - ja dodałam rurki
- 2 obrane marchewki
- 1 seler naciowy
- 3 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- pieprz, sól, wegeta
- 1 łyżeczka cukru
- 3 łyżeczki Bazyli
- własne suszone zioła:pietruszka, lubczyk, koper (oczywiście mogą być kupne).
- 500 ml przecieru pomidorowego- passata
Sposób przygotowania:
- Do 2 litrów wody wrzucam pałki z kurczaka najlepiej delikatne ale ze skórką , ziele angielskie, liść laurowy, marchewkę oraz seler. Przyprawy i zioła sprawią że zupa będzie przypominała nam wiosnę w ogrodzie.
- Na małym ogniu gotuję zupę, aż mięso będzie odchodziło od kości.
- Wywar przecedzam przez sito, tak by została sam aksamitny wywar
- Mięso obieram ze skóry i kroję na kawałki.
- Marchewkę nie kroję w kostkę tylko pozostawiam w zupie w całości.
- Ponownie nastawiam wywar na małym ogniu a następnie dodaję passatę
- Całość doprowadzam do wrzenia
- Do zupy dodaję makaron-gotuję według instrukcji na opakowaniu ( ja gotowałam 11 minut)
- Zupę co jakiś czas mieszam
- Do zupy dodaję suszone zioła oraz łyżeczkę cukru (cukier podkreśli smak zupy, doda lekkiej słodyczy, niepowtarzalnego smaku).
- Całość trzymam na ogniu jeszcze ok 4 minut
- Zupę podaję gorącą udekorowaną bazylią.
SMACZNEGO
1 komentarz:
Dziękuję za wzięcie udziału w akcji "Ucz się i ucztuj" i ciekawy trik :) Cieszę się, że rozwiązałyśmy problem z dodaniem wpisu do akcji. Zapraszam na mój blog www.technologiasmaku.wordpress.com i życzę ogromnej radości z gotowania :)
Prześlij komentarz