29 wrz 2015

Śliwkowiec z Kruszonką


Uwielbiam Ciasta z Owocami, a jedne z moich ulubionych owocami są śliwki.Kiedy jest sezon bardzo często po nie sięgam.Śliwki dodają lekkiej kwasowości ciastu co idealnie się komponuje ze słodyczą wilgotnego ciasta.

Śliwkowiec z Kruszonką  


Składniki na Ciasto:
  • 1 kostka Margaryny musi być w pokojowej temperaturze
  • 3/4 szklanki cukru ja dałam kryształu ale może być brązowy
  • 1 szklanka mąki pszennej 
  • 1 łyżka proszku do pieczenia 
  • 3 średnie jaja ja dałam M 
  • 2 żółtka
  • ok 50 dag śliwek 
 Składniki na kruszonkę:
  • 10 dag margaryny- musi być zimna
  • 2 łyżki cukru ja dałam kryształu
  • 5 łyżek mąki
  • 3 krople olejku pomarańczowego do ciasta
Sposób Wykonania:
  •  Śliwki myjemy, wyciągamy pestkę, kroimy w połowę oraz na ósemki jak nam wygodniej.


  • Margarynę kroję w plastry, wrzucam do miski i miksuję na wolnych obrotach
  • Ubijamy mikserem na gładką masę
  • Do masy dodajemy cukier stopniowo i miksujemy dalej

 

  •  Do masy dodaje jajka wraz z żółtkami, miksujemy
  • Do masy dodajemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia


  • Całość dalej mieszamy na jednolitą masę.


  • Blachę o wymiarach 30/40 wykładam papierem do pieczenia
  • Masę wykładamy na blachę.


  • Śliwki układam obok siebie, skórką do ciasta, owoce dzięki temu nie przypieką się i będą idealnie podkreślały smak ciasta 



  • Składniki na kruszonkę ugniatam ze sobą
  • Ciasto na kruszonkę trę na grubych oczkach i dokładnie sypię nią  ciasto


  • Ciasto piekę przez 40 minut w rozgrzanym piekarniku w 180 stopnia do tzw suchego patyczka

Czas na śliwki

6 komentarzy:

Anonimowy pisze...

pięknie pokazane krok po kroku :)

patkauk87 pisze...

Bardzo Dziękuje:) Staram się jak mogę:)

Elżbieta Dziurkowska pisze...

Kocham wszelakie wypieki ze śliwkami. Znakomicie wygląda :)

gin pisze...

Mniam, rewelacyjnie to ciasto wygląda :)

Gabriela Borowiec pisze...

bardzo smakowite ciacho :)

patkauk87 pisze...

Dziękuje:)

DRUKUJ PRZEPIS

Print Friendly and PDF