Uwielbiam Ciasta z Owocami, a jedne z moich ulubionych owocami są śliwki.Kiedy jest sezon bardzo często po nie sięgam.Śliwki dodają lekkiej kwasowości ciastu co idealnie się komponuje ze słodyczą wilgotnego ciasta.
Śliwkowiec z Kruszonką
Składniki na Ciasto:
- 1 kostka Margaryny musi być w pokojowej temperaturze
- 3/4 szklanki cukru ja dałam kryształu ale może być brązowy
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 3 średnie jaja ja dałam M
- 2 żółtka
- ok 50 dag śliwek
Składniki na kruszonkę:
- 10 dag margaryny- musi być zimna
- 2 łyżki cukru ja dałam kryształu
- 5 łyżek mąki
- 3 krople olejku pomarańczowego do ciasta
Sposób Wykonania:
- Śliwki myjemy, wyciągamy pestkę, kroimy w połowę oraz na ósemki jak nam wygodniej.
- Margarynę kroję w plastry, wrzucam do miski i miksuję na wolnych obrotach
- Ubijamy mikserem na gładką masę
- Do masy dodajemy cukier stopniowo i miksujemy dalej
- Do masy dodaje jajka wraz z żółtkami, miksujemy
- Do masy dodajemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia
- Całość dalej mieszamy na jednolitą masę.
- Blachę o wymiarach 30/40 wykładam papierem do pieczenia
- Masę wykładamy na blachę.
- Śliwki układam obok siebie, skórką do ciasta, owoce dzięki temu nie przypieką się i będą idealnie podkreślały smak ciasta
- Składniki na kruszonkę ugniatam ze sobą
- Ciasto na kruszonkę trę na grubych oczkach i dokładnie sypię nią ciasto
- Ciasto piekę przez 40 minut w rozgrzanym piekarniku w 180 stopnia do tzw suchego patyczka
6 komentarzy:
pięknie pokazane krok po kroku :)
Bardzo Dziękuje:) Staram się jak mogę:)
Kocham wszelakie wypieki ze śliwkami. Znakomicie wygląda :)
Mniam, rewelacyjnie to ciasto wygląda :)
bardzo smakowite ciacho :)
Dziękuje:)
Prześlij komentarz