19 paź 2015

Kurczakowy gulasz

Gulasz z drobiu jest świetną alternatywą na szybki obiad. Dziś proponuję gulasz z fileta z kurczaka z dodatkiem tartej marchewki oraz sosu sojowego ciemnego. 
Przepis ten jest bardzo łatwy w wykonaniu.


KURCZAKOWY GULASZ 


 Składniki:
  •  1/2 kg fileta z kurczaka ( bez skóry)
  • 3 cebule
  • 1 marchewka
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 0.5 l wody
  • 3 łyżki suszonej papryki czerwonej łagodnej
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majeranku
  • 2 łyżki bazyli
  • 1 łyżeczka soli
  • 1łyżka pieprzu 
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
Sposób Wykonania:


1.Mięso Kroję w kostkę



2. Przyprawiam.

3. Cebulę kroję w plastry i półplastry.

4. Cebulę przysmażam wraz z drobno pokrojonym czosnkiem  na patelni z dodatkiem oliwy.




5. Cebulę trę na grubych oczkach. 


6. Do cebuli dodaję mięso i smażę ok 5-6 minut.

7. Do mięsa i cebuli dodaję marchewkę. 


8. Do garnka wlewam wodę i wrzucam przyprawy wraz z koncentratem. Całość duszę ok 20 minut na małym ogniu. 

9. Pod koniec duszenia dodaję sos sojowy. 


10. Gulasz tym razem podałam do obiadu wraz z maszą jęczmienną. 


SMACZNEGO 

Brak komentarzy:

DRUKUJ PRZEPIS

Print Friendly and PDF