Uwielbiam robić tarty. Nie tylko świetnie smakują ale również są szybkie do przygotowania. Moi przyjaciele oraz mąż uwielbiają wszystkie wersje tarty. Tym razem proponuję tartę na kruchym spodzie z karmelizowaną cebulką, suszonymi pomidorami w zalewie z kaparami oraz mozzarellą.
TARTA Z KARMELIZOWANĄ CEBULĄ I SUSZONYMI POMIDORKAMI
Składniki na Ciasto( 2 szt)
- 3 Szklanki Mąki
- 2 jajka
- 4 łyżki zimnej wody
- 200 g zimnego masła
- 2 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżeczki majeranku
- 1 łyżeczka bazyli
- 1/2 łyżeczki soli
Składniki na Farsz (2 szt)
- 3 Cebule
- 2 Pomidory
- 10 pomidorków suszonych z oliwy
- łyżeczka kaparów
- 2 Kule sera Mozzarella
- 1 łyżeczka cukru
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżeczki bazyli i majeranku
- oliwa z oliwek
- Świeże liście szpinaku
- Domowy sos czosnkowy
Sposób Wykonania:
1. Wszystkie Składniki Ciasta Łączymy ze Sobą.
2. Z ciasta formujemy dwie kule.
3. Kule oklejam folią spożywczą, a następnie wkładam do lodówki na 30 minut.
4. Suszone Pomidorki kroję.
5. Ser kroję w Plastry.
6. Cebulę kroję w plastry a następnie w garnku ją smażę ale tylko ok 3 minut do miękkości.
7.Następnie do smażącej się cebuli dodaję 1 łyżeczkę cukru i smażę aż cebula się skarmelizuje ok 3 minut.
8. Pomidory kroję w ćwiartki.
9. Do smażącej się cebuli dodaję pokrojone w ćwiartki świeże pomidory.
10. Po upływie 30 min wyciągam z lodówki ciasto, rozwałkowuje je, przekładam do dwóch form a następnie nakłuwam widelcem.
11. Ciasto wkładam do rozgrzanego piekarnika na 210 stopni i piekę ok 15 min góra-dół.
12. Po upływie 15 minut, wyciągam ciasto z piekarnika.
13. Gotowy spód smaruję koncentratem pomidorowym i sypę majerankiem i bazylią.
14. Na tartę kładę skarmelizowaną cebulę wraz z pomidorkami, pomidorki suszone, kapary.
15.Na koniec dodaję plastry mozzarelli.
16. Tartę piekę kolejne 10 minut w 180 stopniach, góra- dół.
SMACZNEGO
2 komentarze:
Z pewnością pyszna))
Smak nie zapomniany :)
Prześlij komentarz