25 paź 2015

Zielone Spaghetti z gulaszem mielonym-wołowym

25.10.2015 Dziś Dzień Makaronu, z tej racji postanowiłam zrobić danie na bazie właśnie tego specjału. Makaron towarzyszy nam od bardzo dawna. Teraz na rynku są różne rodzaje makaronu. 
Dziś w mojej kuchni zagościł Zielony Makaron Spaghetti. Zielony ponieważ jest z dodatkiem szpinaku. Smacznego:)





 SKŁADNIKI:
  • 500 g długiego Zielonego Spaghetti
  • 300 g mięsa mielonego wołowego
  • 20 dag sera żółtego
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • słoik ok 350 ml zmiksowanych pomidorków
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • Przyprawy:sól,pieprz,czosnek granulowany,słodka papryka,
  • suszony koperek 
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • 0.5 l wody
 SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
 1. Mięso Mielone Wkładam do Miski  następnie dodaję przyprawy.

2. Wszystko ze sobą mieszam. 
3. W garnku o grubym dnie rozgrzewam oliwę.
4. Cebulę kroję . 
5. Czosnek kroję w kostkę. 

6. Na rozgrzaną oliwę wykładam cebulę i czosnek smażę ok 2 minut. 
7. Dodaję mięso. 
8.Całość smażę ok 5 minut, aż mięso będzie złotawe.
9. Do odobnej miseczki wlewam 500 ml wody, wkładam koncentrat pomidorowy, przyprawy oraz słoik z przecierem pomidorowym.
10. Całość mieszam ze sobą i wylewam na mięso. 
11.Duszę ok 10 min aż sos stanie się gęstszy.
12. Między czasie przygotowuję makaron. 
13. Makaron wyjmuję z opakowania. 

15.Zagotowuję wodę i solę szczyptą soli. 
16. Wrzucam makaron i gotuję ok 5-6 minut żeby był nie za miękki. 
17. Makaron wykładam na  durszlak, polewam zimną wodą. 
18. Ser żółty trę na tarce o grubych oczkach.

19. Na makaron wylewam gulasz, a na górę posypuję tartym serem. 
SMACZNEGO :)

Światowy Dzień Makaronu 2015

1 komentarz:

Olka pisze...

Moje smaki :)

Printfriendly

Print Friendly and PDF