25.10.2015 Dziś Dzień Makaronu, z tej racji postanowiłam zrobić danie na bazie właśnie tego specjału. Makaron towarzyszy nam od bardzo dawna. Teraz na rynku są różne rodzaje makaronu.
Dziś w mojej kuchni zagościł Zielony Makaron Spaghetti. Zielony ponieważ jest z dodatkiem szpinaku. Smacznego:)
SKŁADNIKI:
- 500 g długiego Zielonego Spaghetti
- 300 g mięsa mielonego wołowego
- 20 dag sera żółtego
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- słoik ok 350 ml zmiksowanych pomidorków
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- Przyprawy:sól,pieprz,czosnek granulowany,słodka papryka,
- suszony koperek
- oliwa z oliwek do smażenia
- 0.5 l wody
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Mięso Mielone Wkładam do Miski następnie dodaję przyprawy.
2. Wszystko ze sobą mieszam.
3. W garnku o grubym dnie rozgrzewam oliwę.
4. Cebulę kroję .
5. Czosnek kroję w kostkę.
6. Na rozgrzaną oliwę wykładam cebulę i czosnek smażę ok 2 minut.
7. Dodaję mięso.
8.Całość smażę ok 5 minut, aż mięso będzie złotawe.
9. Do odobnej miseczki wlewam 500 ml wody, wkładam koncentrat pomidorowy, przyprawy oraz słoik z przecierem pomidorowym.
10. Całość mieszam ze sobą i wylewam na mięso.
11.Duszę ok 10 min aż sos stanie się gęstszy.
12. Między czasie przygotowuję makaron.
13. Makaron wyjmuję z opakowania.
15.Zagotowuję wodę i solę szczyptą soli.
16. Wrzucam makaron i gotuję ok 5-6 minut żeby był nie za miękki.
17. Makaron wykładam na durszlak, polewam zimną wodą.
18. Ser żółty trę na tarce o grubych oczkach.
19. Na makaron wylewam gulasz, a na górę posypuję tartym serem.
SMACZNEGO :)
1 komentarz:
Moje smaki :)
Prześlij komentarz