5 maj 2016

RYŻOTTO Z KURCZAKIEM TIKKA

Uwielbiam połączenia kurczaka z ryżem zwlaszcza brązowym. Chętnie robię taki obiad dla swojego Męża. 

 SKŁADNIKI:

1 Szklanka Ryżu Brązowego
1 Filet pojedynczy z kurczaka
1 Cebula czerwona
2 ząbki czosnku 
1 Opakowanie przyprawy do kurczaka Tikka
200 ml przecieru pomidorowego 
sól,pieprz
1 Łyżka suszonej pietruszki i kopru oraz przyprawy kebab/gyros

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Kurczaka myję oraz kroje  w kostkę.
 Na rozgrzany olej wrzucam posiekaną cebulę wraz z posiekanym czosnkiem. 
Kiedy cebulka będzie lekko złotawa dodaję kurczaka. Dodaję 1 łyżkę  przyprawy gyros. Smażę.
Ryż gotuję tak by był lekko twardawy.
Do kurczaka dodaję ryż a następnie 1 szklankę wody, przeciez oraz przyprawy.
Duszę ok 10 min. 
Podaję na gorąco.


 

Brak komentarzy:

DRUKUJ PRZEPIS

Print Friendly and PDF