15 wrz 2016

CIASTO MAŚLANE Z OWOCAMI



 SKŁADNIKI:



CIASTO


1 kostka masła

1/3 szklanki cukru brązowego

1 łyżka proszku do pieczenia

szczypta soli

5 jajek

1 szklanka mąki pszennej ja dałam tortową

30 dag truskawek


KRUSZONKA


10 dag masła

3 łyżki mąki

1 łyżka cukru trzcinowego

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

 

 Masło ucieram z cukrem trzcinowym. Do masy dodaję jajka,mąkę oraz proszek do pieczenia. Wszystko łączę. Truskawki myję i kroję na plastry.

Ciasto wylewam na tortownicę lub formę na tartę. Owoce układam na cieście lekko ugniatając. Składniki kruszonki łącze ze sobą i kruszę.

Ciasto wkładam do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni, góra-dół na 45 min do tzw. suchego patyczka.

 



Brak komentarzy:

Printfriendly

Print Friendly and PDF