15 wrz 2016

SCHABOWE W MLEKU I CEBULI

Schabowe, już były zwykłe, smażone, pieczone, ale w cebuli i mleku? Próbowaliście? Oj Warto zgrzeszyć:) Smacznego :)


SKŁADNIKI:


 
8 kotletów schabowych
3 cebule
2 szklanki bułki tartej
1 litr mleka np 2 %
4 jajka
4 łyżki smalcu
sól i pieprz

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:  


Kotlety dokładnie rozbijam tak by były cienkie.

 Do dużej misy wkładam mięso następnie zalewam zimnym mlekiem. 

Dodaję sól oraz świeżo mielony pieprz. Dodaję sporą ilość. 

Cebulę kroimy w plastry i dodaję do mleka i mięsa. 

Całość władam do lodówki na min. 

3 godz. Następnie na talerzu rozbijam jajka.

Na drugim talerzu wysypuję bułkę tartą. 

Na patelni rozgrzewam łyżkę smalcu. 

Kotlety lekko odsączam za pomocą ręcznika papierowego. 

Następnie kotlet wkładam do jajka i następnie obtaczam w bułce.
Smażę na złoto. 

 

 

Brak komentarzy:

DRUKUJ PRZEPIS

Print Friendly and PDF