26 paź 2016

PLEŚNIAK

JEDNO Z MOICH ULUBIONYCH CIAST. PLEŚNIAK Z POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI. MYŚLĘ, ŻE KAŻDY POWINIEN SPRÓBOWAĆ. WARTO :)

SKŁADNIKI:

Jasna warstwa


2.5 szklanki mąki tortowej
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
180 g masla
1/2 szklanki cukru brazowego
1 lyzka śmietany 18%

Ciemna warstwa


1.5 szklanki mąkitortowej
4łyżki kakao
1/3szklanki cukru trzcinowego
2 jajka
100 g masła
Łyżeczka proszku do pieczenia
Szczypta soli

DODATKOWO:


4 białka
Szczypta soli

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:


 Do miski wsypuję wszystkie składniki jasnego ciasta. Wyrabiam na jednolitą masę a następnie formuję dwie kulę.

Ciasto zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na min 30 min. Następnie przygotowuję ciasto ciemne.

Wszystkie skladniki ciasta łącze ze sobą i również formuję kulę która wkładam na 30 min do lodówki.

W osobnym naczyniu ubijam na sztywno pianę z samych białek. Wyjmuje kulę jasną i trę ją na grubych oczkach wsypując potarte ciasto do formy.Blacha najlepiej 24na32 cm.

Następnie ciasto smaruję powidłami. Następnie wyciągam ciemną kulę i znów trę na powidła.

Teraz wykładam pianę a na sam koniec wyciągam ostatnią kulę jasną i trę na górę. Piekę ciasto ok 45 min w 180 stopniach.

Ciasto kroję po ostygnięciu. 

3 komentarze:

Olka pisze...

Uwielbiam Pleśniaka to moje ulubione ciasto.

Ja pisze...

Zwłaszcza z powidłami :) mnaimm

Anonimowy pisze...

Zrobiony :)

Printfriendly

Print Friendly and PDF