JEDNO Z MOICH ULUBIONYCH CIAST. PLEŚNIAK Z POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI. MYŚLĘ, ŻE KAŻDY POWINIEN SPRÓBOWAĆ. WARTO :)
SKŁADNIKI:
Jasna warstwa
2.5 szklanki mąki tortowej
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
180 g masla
1/2 szklanki cukru brazowego
1 lyzka śmietany 18%
Ciemna warstwa
1.5 szklanki mąkitortowej
4łyżki kakao
1/3szklanki cukru trzcinowego
2 jajka
100 g masła
Łyżeczka proszku do pieczenia
Szczypta soli
DODATKOWO:
4 białka
Szczypta soli
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Do miski wsypuję wszystkie składniki jasnego ciasta. Wyrabiam na jednolitą masę a następnie formuję dwie kulę.
Ciasto zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na min 30 min. Następnie przygotowuję ciasto ciemne.
Wszystkie skladniki ciasta łącze ze sobą i również formuję kulę która wkładam na 30 min do lodówki.
W osobnym naczyniu ubijam na sztywno pianę z samych białek. Wyjmuje kulę
jasną i trę ją na grubych oczkach wsypując potarte ciasto do
formy.Blacha najlepiej 24na32 cm.
Następnie ciasto smaruję powidłami. Następnie wyciągam ciemną kulę i znów trę na powidła.
Teraz wykładam pianę a na sam koniec wyciągam ostatnią kulę jasną i trę na górę. Piekę ciasto ok 45 min w 180 stopniach.
Ciasto kroję po ostygnięciu.
3 komentarze:
Uwielbiam Pleśniaka to moje ulubione ciasto.
Zwłaszcza z powidłami :) mnaimm
Zrobiony :)
Prześlij komentarz