21 lis 2016

INDYJSKIE CURRY Z MIELONYM INDYKIEM

SKŁADNIKI:

500 g mięsa mielonego z indyka
1 szalotka
Natka pietruszki
2 łyżki pasty curry
250 ml mleka kokosowego
50 ml wody

przyprawy:1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka pieprzu, 1/3 lyżeczki chilli, 1/3lyżeczki bazyli, 1/3 łyżeczki imbiru,może być świeży

PRZYGOTOWANIE:

 Na rozgrzaną patelnię wkladam łyżkę oleju kokosowego a następnie wkładam mięso mielone z indyka. Smażę. 
Następnie obieram szalotkę i drobno kroję. Dodaję do mięsa. Doprawiam. Zalewam mleczkiem kokosowym. Duszę ok 3 min następnie dodaję pastę curry. Mieszam i dalej duszę. Na koniec dodaję drobno posiekaną natkę pietruszki.

Curry podaję z ryżem lub krążkami tortilli.



2 komentarze:

Anonimowy pisze...

Super pomysl;) moj maz chodzi na polowania i ma mieso z dzika. I z tad moje pytanie czy moze byc takie mieso? Jak dlugo smazyc takie mieso?

patkauk87 pisze...

Do takiego dania idealnie nadaje się mielona wołowina lub mielony indyk/kurczak. Cały sens tego dania tkwi w czasie kiedy się go robi- jak najszybciej. Dziczyzna potrzebuje czasu i wiadomo m również inny bardziej intensywny smak. Może z dzika gulasz? Bo sama nigdy nie robiłam dzika w mleczku kokosowym..Nie wiem czy zdało by rezultat.

Printfriendly

Print Friendly and PDF