21 lis 2016

SPAGHETTI BOLOGNESE Z PIECZARKAMI


SKŁADNIKI:
  • 500 g mięsa mielonego wołowego
  • 200 g makaronu spaghetti
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 20 dag pieczarek
  • 1 szalotka
Przyprawy:
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczka pieprzu,
  • 1/3 łyżeczki chilli,
  • 1/2 łyżeczki bazyli,
  • 1/2 łyżeczki natki pietruszki
  • 10 dag sera żółtego
PRZYGOTOWANIE:
 Na rozgrzaną patelnię wkładam mięso. Smażę. Dodaję przyprawy. Międzyczasie obieram szalotke i drobno siekam.

Pieczarki myję i drobno siekam. Kiedy mieso będzie usmażone dodaję pieczarki i cebulę i dolewam ok 50 ml wody, zmniejszam ogień, duszę. Nastepnie wlewam koncentrat pomidorowy oraz przecier pomidlrowy. Duszę jeszcze ok 5 min aż sos będzie gęsty.

Międzyczasie gotuję makaron tak jak na instrukcji na opakowaniu. Makaron podaje z sosem na dwa sposoby.

Pierwszy sosem polewam makaron i posypuję serem lub sosem czosnkowym. Drugi makaron mieszam z sosem i podaje posypany serem lub polany sosem.

Smacznego.

Brak komentarzy:

DRUKUJ PRZEPIS

Print Friendly and PDF