SKŁADNIKI:
Ciasto
- 150ml ciepłej wody
- 150 ml ciepłego mleka
- 7 g suchych drożdży
- 2.5 szklanki mąki pszennej
- Szczypta cukru trzcinowego
- Przyprawy:pieprz, sól, papryka czerwona
Farsz
- 20 dag pieczarek
- 20 dag miesa mielonego z indyka
- 1/3 pora
- Garść rukoli
- Koncdnfrat pomidorowy ok 2 łyżek
- Sól i pieprz do smaku
- 1/3 łyżeczki chilli
Dodatkowo
- 1/2 kulki Mozzarella
- Olej do polania blachy
- Bułka tarta do podsypania
PRZYGOTOWANIE:
Do miski wlewam ciepłą wodę i mleko, dodaję suche drożdże. Mieszam dokładnie dodaję szczypte cukru i mąkę. Na koniec dodaję przyprawy. Zagniatam ciasto i odstawiam na ok 20min.
Międzyczasie przygotowuję mięso. Na rozgrzaną patelnię wkładam mięso mielone z indyka. Smażę dodaję pokrojono drobno por. Doprawiam.
Pieczarki myję i kroję w kostkę lub plastry. Dodaję do mięsa s.. Smażę ok 3min.Mieszam. Dodaję koncentrat pomidorowy. Mieszam.
Ciasto dzielę na 2 części. Ciasto rozwałkowuję cienko. Blachę polewam olejem i posypuję bułką tartą. Ciasto przekładam na blachę.
Ciasto smaruję koncentratem pomidorowym. Posypuję przyprawami i mozzarellą. Dodaję farsz. Piekę w 180 stopniach przez 30 min. Wymiar mojej blachy to 20 na 28 cm.
Po upieczeniu pizzy posypuję rukolą. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz