3 lis 2016

ROGALIKI Z 3 SKŁADNIKÓW Z MUSEM GRUSZKOWO JABŁKOWYM



SKŁADNIKI:


Ciasto

  • 3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 250 ml Śmietany 18%
  • 250 g masła
  • 1łyżka cukru trzcinowego

Mus gruszkowo jabłkowy

  • 3 jabłka
  • 3 gruszki
  • 100 ml wody
  • 3 łyżki cynamonu
  • 1łyżka cukru o smaku wanili
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
PRZYGOTOWANIE:

 Mąke wsypuję do dużej mąki dodaję posiekane zimne masło oraz śmietanę. Ja dodałam jeszcze łyżkę cukru trzcinowego. Wszystko dokładnie zagniatam. Ciasto dzielę na trzy porcję. Następnie ciasto zawinięte w folię spożywczą wkładam do lodówki na min godzinę.

W trakcie kiedy ciasto będzie nam odpoczywało w lodówce, przygotowujemy nadzienie do rogalików.

Jabłka oraz gruszki obieram ze skórki i kroję w drobną kostkę. Owoce posypuję cukrem o smaku wanili oraz cukrem trzcinowym. Mieszam. Do garnka o grubym dnie wkładam owoce i wlewam ok 100ml wody tak by owoce nie przywarły do dna. Dodaję cynamon. Całość mieszam co jakiś czas. Duszę ok 15min aż owoce będą miękkie a sok wyparuje. Odstawiam z palnika i jeszcze energicznie mieszam. Mus który powstał musi być zimny.

Ciasto rozwałkowuję na ok 5mm grubosci. Z ciasta formuje koło i wycinam trójkąty. Na każdy nakładamy farsz za pomocą małej łyżeczki. Rogaliki zwijamy.

Na blachę wyłożoą papierwm do pieczenia rozkładam rogaliki. Piekę ok 30 min w 180 stopniach.




1 komentarz:

SZYSZKOWAPANI pisze...

UWIELBIAM TAKIE PRZEPISY :)

Printfriendly

Print Friendly and PDF