Zapraszam do polubienia mojej strony na FBhttps://www.facebook.com/gotowaniepatki/ oraz śledzenia na Instagramiehttps://www.instagram.com/ gotowaniepatki/,oraz odwiedzenia mojego Bloga -- https:// gotowaniepatki.blogspot.com / będzie mi bardzo miło .
SKŁADNIKI:
Ciasto
- 3 szklanki mąki pszennej tortowej
- 250 ml Śmietany 18%
- 250 g masła
- 1łyżka cukru trzcinowego
Mus gruszkowo jabłkowy
- 3 jabłka
- 3 gruszki
- 100 ml wody
- 3 łyżki cynamonu
- 1łyżka cukru o smaku wanili
- 2 łyżki cukru trzcinowego
Mąke wsypuję do dużej mąki dodaję posiekane zimne masło oraz śmietanę. Ja dodałam jeszcze łyżkę cukru trzcinowego. Wszystko dokładnie zagniatam. Ciasto dzielę na trzy porcję. Następnie ciasto zawinięte w folię spożywczą wkładam do lodówki na min godzinę.
W trakcie kiedy ciasto będzie nam odpoczywało w lodówce, przygotowujemy nadzienie do rogalików.
Jabłka oraz gruszki obieram ze skórki i kroję w drobną kostkę. Owoce posypuję cukrem o smaku wanili oraz cukrem trzcinowym. Mieszam. Do garnka o grubym dnie wkładam owoce i wlewam ok 100ml wody tak by owoce nie przywarły do dna. Dodaję cynamon. Całość mieszam co jakiś czas. Duszę ok 15min aż owoce będą miękkie a sok wyparuje. Odstawiam z palnika i jeszcze energicznie mieszam. Mus który powstał musi być zimny.
Ciasto rozwałkowuję na ok 5mm grubosci. Z ciasta formuje koło i wycinam trójkąty. Na każdy nakładamy farsz za pomocą małej łyżeczki. Rogaliki zwijamy.
Na blachę wyłożoą papierwm do pieczenia rozkładam rogaliki. Piekę ok 30 min w 180 stopniach.
1 komentarz:
UWIELBIAM TAKIE PRZEPISY :)
Prześlij komentarz