SKŁADNIKI:
- 1 kg ziemniaków
- 1 cebula
- 1/2 szklanki mąki
- 2 jajka
- Sól i pieprz do smaku
- Natka pietruszki suszonej 3 łyżki
- Olej do smażenia
Ziemniaki myje, obieram a następnie trę na grubych oczkach. Odciskam nadmiar soku.
Następnie obieram cebulę i drobno kroję a następnie smażę na rumiano. Dodaję do ziemniaków oraz mąkę, jajka, sól i pieprz oraz suszoną natkę pietruszki. Całość dokładnie mieszam.
Na patelni typu WOK wylewam olej a następnie za pomocą łyżki kładę placki. Smażę na złoto.
Po upieczeniu każdy placek kładę na ręcznik papierowy by odsączyć nadmiar tłuszczu.
1 komentarz:
Mniam, uwielbiam placki ziemniaczane. Chyb dzisiaj zrobię na obiad.
Prześlij komentarz