27 gru 2016

PLACKI ZIEMNIACZANE Z WOKA

Dzisiejsze tradycyjne placki ziemniaczane usmażyłam w WOKU .Bardzo fajny i szybki sposób na idealnie chrupiące placuszki. Polecam:) 

SKŁADNIKI:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • Sól i pieprz do smaku
  • Natka pietruszki suszonej 3 łyżki
  • Olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki myje, obieram a następnie trę na grubych oczkach. Odciskam nadmiar soku.

Następnie obieram cebulę i drobno kroję a następnie smażę na rumiano. Dodaję do ziemniaków oraz mąkę, jajka, sól i pieprz oraz suszoną natkę pietruszki. Całość dokładnie mieszam.

Na patelni typu WOK wylewam olej a następnie za pomocą łyżki kładę placki. Smażę na złoto.

Po upieczeniu każdy placek kładę na ręcznik papierowy by odsączyć nadmiar tłuszczu. 



1 komentarz:

My Home Rules pisze...

Mniam, uwielbiam placki ziemniaczane. Chyb dzisiaj zrobię na obiad.

DRUKUJ PRZEPIS

Print Friendly and PDF