16 sty 2017

CARBONARA Z CUKINIĄ I SZPINAKIEM


SKŁADNIKI:

Makaron

  • 150 g makaronu rurki
  • 15 dag boczku wędzonego w plastrach
  • 1 cukinia
  • 50 g szpinaku świeżego
  • Przyprawy:pieprz ziołowy, sól himalajska, suszona bazylia
  • Olej do smażenia

Sos

  • 15 dag tartego sera żółtego
  • 300 ml jogurtu naturalnego
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego

PRZYGOTOWANIE:

 Plastry boczku kroję w kostkę.
 Cukinię i cebulę obieram i kroję w kostkę.

Na patelnię wylewam olej, rozgrzewam go a następnie dodaję boczek. Smażę aż będzie złoty dodaję cebulę i cukinię.

 Dodaję przyprawy: pieprz ziołowy, bazylię suszoną oraz sól himalajską. Zmniejszam ogień i smażę jeszcze kilka minut.

Na koniec dodaję umyty, świeży szpinak. Mieszam i smażę ok 2 minut.

Makaron gotuję według instrukcji na opakowaniu. 

Ugotowany makaron przekładam do dużej miski. Składniki sosu łącze ze sobą dodaję do boczku, mieszam chwilę i zdejmuję z palnika.

Całość przekładam do makaronu. Mieszam dokładnie. Podaję od razu.

SMACZNEGO :)

Brak komentarzy:

Printfriendly

Print Friendly and PDF