11 sty 2017

KURCZAK W SOSIE POMIDOROWO KOKOSOWYM


SKŁADNIKI:


  • 2 filety z kurczaka pojedyncze
  • 2 cebule czerwone
  • 500 ml przecier pomidorowy
  • 300 ml mleka kokosowego
  • przyprawy:
  • 3 łyżki przyprawy gyros albo kebab
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka wegety
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • Olej do smażenia
  • Dodatkowo-2 woreczki kaszy owsianej
PRZYGOTOWANIE:
 Filet z kurczaka myję i kroję w kostkę. Mięso przyprawiam pieprzem, wegetą oraz przyprawą do kebaba. Następnie obtaczam lekko w mące. Na patelnię rozgrzewam olej.

Mięso smażę na rumiano z obu stron. Międzyczasie cebulę obieram i kroję w kostkę dodaję do mięsa. Smażę aż cebulka będzie rumiana.

Następnie wlewam mleko kokosowe i przecier pomidorowy. Zmniejszam ogień i duszę ok 15 min aż sos zrobi się gęsty. Podaję z kaszą owsianą.

3 komentarze:

nietylkopasta.pl pisze...

Wygląda fajnie. Ja zastępuje gotowe mieszanki przypraw zawsze swoimi, wtedy wiem co jest w moim daniu :) Zapraszam też do mnie na bloga, m.in na sałatkę z duszoną rzodkiewką

Madlene P pisze...

Bardzo ciekawy przepis :) Oryginalne połączenie pomidorów i mleka kokosowego :)

patkauk87 pisze...

Dziękuję : Na prawdę wychodzi pyszny kurczak . J niestety mieszkając w Angli nie mam jak pozwolić sobie na mieszanke własnych ziół czy przypraw. W Polsce mając swój ogródek chętnie po nie sięgam. Do swoich dań używam sprawdzonych przyprawa głównie bez konserwantów i barwników :) Pozdrawiam i Zapraszam częściej :)

DRUKUJ PRZEPIS

Print Friendly and PDF