SKŁADNIKI:
- 6 dużych jabłek
- 1 opakowanie ciasta kruchego ok 400 g
- 3 łyżki miodu (dowolnego)
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIE:
- Jabłka obieram, myję i kroję w kostkę. Pokrojone jabłka przekładam do garnka o grubym dnie. Duszę ok 5 minut co jakiś czas mieszając. Następnie dodaję miód, cynamon oraz ekstrakt z wanilii. Duszę jeszcze ok 3 min aż sok z jabłek wyparuje. Konsystencja jabłek musi być gęsta. Całoś studzę.
- Ciasto kruche kroję na 12 kwadratów( można również wyciąć krążki). Wielkość uzależniona jest od foremek do babeczek.
- Kwadraty wkładam do foremek a następnie lekko dociskałam brzegi. Foremki wypełniam nadzieniem ok 1 i 1/2 łyżki.
- Z pozostałego ciasta tworzę kratkę na babeczkach.
- Piekę ok 30 min w 180 stopniach.
- Po upieczeniu studzę na kratce, wyciągam z foremek i posypuję cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz