5 sty 2017

MINI TARTY Z JABŁKAMI I MIODEM






SKŁADNIKI:
  • 6 dużych jabłek
  • 1 opakowanie ciasta kruchego ok 400 g
  • 3 łyżki miodu (dowolnego)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • cukier puder do posypania 
 
PRZYGOTOWANIE:

  1. Jabłka obieram, myję i kroję w kostkę. Pokrojone jabłka przekładam do garnka o grubym dnie. Duszę ok 5 minut co jakiś czas mieszając. Następnie dodaję miód, cynamon oraz ekstrakt z wanilii. Duszę jeszcze ok 3 min aż sok z jabłek wyparuje.   Konsystencja jabłek musi być gęsta. Całoś studzę.                                                        
  2. Ciasto kruche kroję na 12 kwadratów( można również wyciąć krążki). Wielkość uzależniona jest od foremek do babeczek.
  3. Kwadraty wkładam do foremek a następnie lekko dociskałam brzegi. Foremki wypełniam nadzieniem ok 1 i 1/2 łyżki.
  4. Z pozostałego ciasta tworzę kratkę na babeczkach.
  5. Piekę ok 30 min w 180 stopniach.
  6.  Po upieczeniu studzę na kratce, wyciągam z foremek i posypuję cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

DRUKUJ PRZEPIS

Print Friendly and PDF